LA CONVENCIÓ DELS POPULARS
Crònica 24/01/2011

Rajoy vol recuperar l'Espanya unitària seguint l'exemple d'Aznar

Superats els obstacles, el president del PP enfila una etapa decisiva. A partir d'ara posarà l'accent a provar d'injectar moral als ciutadans de l'Estat reivindicant la "nació espanyola" i l'orgull patriòtic.

Joan Rusiñol
3 min
PP, AznarDavant

Sevilla.Mariano Rajoy va pronunciar ahir 35 vegades la paraula "Espanya" durant la clausura de la convenció que el PP ha fet aquest cap de setmana a la capital andalusa. A més, en el discurs imprès que van repartir als periodistes, el terme nació estava en majúscules. Queda clar que s'ha acabat l'etapa de l'oposició centrada només en la crisi econòmica i que per als populars ha arribat l'hora de mobilitzar l'electorat apel·lant a les emocions. Per això Rajoy va reivindicar l'Espanya unitària, l'orgull de formar-ne part, com a reclam per atreure als votants espanyols desmoralitzats i desconcertats. És un retorn a la interpretació lliure del patriotisme constitucional que feia José María Aznar.

Davant d'una militància convençuda que té la victòria a tocar, el president del PP va fer una crida per tirar endavant una "gran tasca de recuperació nacional que exigeix l'esforç de tota la nació [espanyola]". Segons va dir, per ell "Espanya no està en joc, no és discutible i no es negocia". D'aquesta manera, Rajoy va recollir el guant de les peticions que li fan sovint des del sector més dretà del partit, perquè, a banda dels problemes econòmics, respongui a una suposada "crisi política" provocada pel govern de Zapatero.

El missatge del líder popular també encaixa amb la idea de la "regeneració nacional" que reclama Aznar. No és gratuïta la proposta que dissabte va fer la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, per unificar uns mínims en l'educació arreu de l'Estat o la insistència de la direcció popular a l'hora de reclamar la unitat de mercat intern.

Les comunitats autònomes també tenen un paper en aquest pla del PP per enfortir la idea de l'Espanya més monolítica. Rajoy va explicar que ell defensarà el model territorial vigent i treballarà per unes autonomies "austeres, fortes i eficaces, compromeses amb l'interès nacional […], capaces de cooperar per afrontar la crisi i fer efectiva la igualtat i la solidaritat entre tots els espanyols. Unes autonomies per donar més impuls a la nació, a Espanya", va subratllar.

La convenció que el PP va tancar a Sevilla ha greixat la maquinària de cara a les eleccions del maig i ha demostrat que el partit està unit, començant per Aznar. El seu successor li va agrair la seva disciplina de partit i va invocar la seva victòria de l'any 1996: "El cantó bo de les coses bones és que poden repetir-se".

No fer por

Pel PP ha començat "un nou temps" i ara "Espanya té set d'urnes", va dir Rajoy. Un nou tram del camí, el definitiu, en què cal no espantar els votants de centreesquerra. Amb un to presidencialista va proclamar que "l'abnegació, el patriotisme i la bona voluntat no són de cap partit polític". "Volem una Espanya sense discòrdies", va sentenciar. Per això va esquivar en tot moment pronunciar el nom de Rodríguez Zapatero, potser perquè dóna per fet que el candidat del PSOE serà Rubalcaba.

Més enganxat al cos a cos partidista, el president del PP andalús i amfitrió de la trobada, Javier Arenas, va tornar a posar Catalunya al punt de mira, com és freqüent en el seu discurs polític. Arenas va dir que seria "bel·ligerant" si s'obliga un nen andalús "a estudiar en un altra llengua" -sense dir quina- o si un ciutadà de la seva comunitat autònoma no pot accedir a una feina en un altre punt de l'Estat espanyol pel fet d'haver "estudiat en castellà". Després d'explicar que aposta per "l'andalusisme constitucional", va dir que Euskadi i Catalunya no serien el que són sense les persones que van venir d'Andalusia. Amb aquestes credencials, el PP enfila convençut cap a la Moncloa.

stats