ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 05/11/2011

Rajoy reivindica les retallades de Cospedal

Mariano Rajoy vol un govern fort per aplicar el seu full de ruta, perquè "el que ve no serà fàcil". S'emmiralla en la tisorada que porta a terme Castella-la Manxa per reduir l'elevat dèficit heretat del PSOE.

Joan Rusiñol
2 min
Sense divisions Rajoy ha encetat campanya amb una crida a tothom, més enllà dels votants del PP. Vol "superar les divisions entre espanyols".

TOLEDOCastella-la Manxa, en mans del PP, s'ha convertit en el laboratori de gestió de Mariano Rajoy. Ahir, primera jornada de la campanya electoral per al 20-N, va tornar-ho a certificar. El líder de la dreta va fer seu el pla dràstic d'austeritat que ha posat en marxa la presidenta i secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. "Va en la direcció correcta".

La comunitat -"el cor d'Espanya", segons Cospedal- ha anunciat que tancarà l'any amb un dèficit del 9% (el compromís era l'1,3%) tot i haver presentat un pla per retallar el 20% de la despesa, el doble del que ha aplicat Catalunya. La contundència de Cospedal ha posat en peu de guerra col·lectius tan dispersos com el professorat públic i les farmàcies, aquestes últimes pel ritme a què s'eixuga el deute que hi té l'administració. El PP carrega els neulers en la mala gestió dels governs socialistes de Rodríguez Zapatero i de José María Barreda. L'expresident castellanomanxec va ser el blanc de les crítiques i ahir el van acusar de "frívol" i d'haver "malbaratat". Sense citar el seu antecessor en el càrrec, Cospedal va proposar que "qui ha arruïnat una regió o un país estigui inhabilitat per a un càrrec públic". Barreda és el número 1 del PSOE al Congrés per Ciudad Real.

Rajoy es va desfer en elogis a la seva número 2, de qui va dir que no havia tingut fàcil obtenir el poder en un feu tradicionalment socialista. De fet, el PSOE l'assenyala com el pitjor exemple del nou poder autonòmic del PP. Obvia, però, que el dèficit del primer semestre -fruit en bona mesura de l'anterior govern socialista- era del 4,19%, el més alt de l'Estat. L'executiu conservador l'infla encara més. "Per ser fi, hi ha qui ha rebut herències millors", va dir Rajoy ahir. Per això valora que Cospedal hagi fet un exercici de "transparència"."Aquí les coses s'estan fent molt bé".

Receptes del "partit liberal"

El programa electoral dels populars esquiva dir quin pla d'austeritat posarà en marxa si governen. Ahir, però, en una entrevista radiofònica, el candidat va explicar el seu punt de vista: "Jo faré tisorada a tot, tret de les pensions públiques i, encara que sigui competència de les comunitats autònomes, tret de la sanitat i l'educació". Per preservar les polítiques socials, va tornar a apostar per dinamitzar l'economia i crear ocupació. És a dir, fer que hi hagi més diners a la butxaca dels ciutadans perquè hi hagi més gent que pagui impostos i es puguin finançar els serveis públics. El copagament "no és" entre els seus "objectius". "El nostre únic enemic és la crisi i l'atur", va afirmar Rajoy. Si ell defuig les promeses, un dels dirigents del partit va prometre, davant del líder, la creació de més de 5 milions de llocs de treball. El candidat es va acabar entrebancant i va demanar per error el vot per al "partit liberal".

En l'entrevista va explicar que el matrimoni gai no és prioritari, que eliminarà normes de la llei de l'avortament, va fugir d'estudi -molest- quan li van preguntar si viurà a la Moncloa si governa i va afirmar que no entenia els que "no s'alegren" que ETA hagi plegat. Ara Rajoy només vol un discurs monòton que superi "la divisió entre espanyols".

stats