Crònica 15/11/2011

Rajoy tanca la porta al pacte fiscal fins al 2013

El candidat del PP no té cap intenció de permetre que Catalunya tingui un finançament propi fora del règim comú. Critica l'ambigüitat de la proposta catalana i recorda que ell no la porta al programa.

Joan Rusiñol
2 min

Lleó.Com avançava l'ARA diumenge, Mariano Rajoy no passarà d'escoltar el plantejament de pacte fiscal que li faci la Generalitat. Ahir, en una trobada informal amb periodistes després d'un acte electoral a Lleó, va certificar el cop de porta a la pretensió de CiU, ERC i ICV. Els populars confien que diumenge obtindran una còmoda majoria absoluta -fins i tot més àmplia que la d'Aznar l'any 2000- i que això els permetrà aplicar les prioritats que recullen al seu programa electoral sense necessitat de consensuar amb cap altre partit el full de ruta del govern. Els últims dies, el líder de la dreta ha intensificat un missatge clar: ell escoltarà i dialogarà amb tothom, partits i agents socials, però després prendrà "decisions" fermes. El públic dels mítings l'aplaudeix amb ganes quan es compromet a decidir sense que li tremoli el pols.

No coneix la proposta catalana

Per això la majoria absoluta que pronostiquen totes les enquestes, incloent-hi en bona mesura les internes del PP, han fet caure de l'agenda governamental el pacte fiscal.

Rajoy argumenta que ell no el recull al programa electoral i que, per tant, no té cap compromís amb l'electorat. D'aquesta manera, posa tota la pressió al Govern. A diferència del que diuen en privat membres del pinyoldirigent del partit, ahir va assegurar que no ha parlat recentment d'aquesta qüestió amb el president de la Generalitat, Artur Mas. El candidat popular, a més, va assegurar que ningú li ha explicat encara en què consisteix exactament la lletra petita de la proposta catalana. És a dir, desconeix les conclusions de la comissió del Parlament que en va dibuixar les parets mestres. L'estratègia del PP passa per dilatar en el temps la reivindicació d'un finançament just per a Catalunya i diluir-ne el contingut. Les pressions dels mercats i d'Europa seran els principals arguments per no obrir el meló dels diners.

La idea dels populars és convèncer CiU que fer-ho suposaria enviar un missatge d'inestabilitat a Berlín i a París. En una entrevista al diari La Razón ja deixava clar que no pensava repensar el sistema del 2009. Esperarà el 2013, quan s'ha de revisar per llei. El que Rajoy té molt clar és que qualsevol modificació ha de ser assumida per totes les comunitats, dins del règim comú. Per apedaçar de moment la situació catalana pot aprofitar altres vies, com la reforma fiscal que posarà en marxa. Però de concert econòmic, ni rastre.

stats