LA CONVENCIÓ DELS POPULARS
Crònica 06/03/2011

Rajoy vol les autonomies al servei d'Espanya

Després d'anys de descentralitzar competències, els populars creuen que ha arribat el moment que les autonomies pensin en l'Estat i empenyin totes en la mateixa direcció per sortir de la crisi econòmica.

Joan Rusiñol
3 min
Rajoy comença el compte enrere La convenció del PP a Palma, que ahir va clausurar el líder  del partit, marca el tret de sortida a la seva precampanya. Rajoy veu el 22 de maig com el primer assalt a la Moncloa.

Palma.El Partit Popular nega que vulgui recuperar competències per a l'Estat però això no vol dir que les coses segueixin com estan si Mariano Rajoy és el nou president del govern espanyol. Té molt clar que cal passar el ribot per simplificar l'administració i, sobretot, que les autonomies han de remar al servei d'Espanya i del full de ruta que marqui ell des de Madrid. Ho va explicar ahir a Palma, on va clausurar la convenció autonòmica que hi ha celebrat el seu partit.

"Les comunitats existeixen perquè Espanya, com a societat de benestar, es faci realitat a cada racó del territori", va assegurar el president del PP, envoltat de tots els candidats autonòmics, menys la madrilenya Esperanza Aguirre, que es recupera de l'operació pel càncer de mama i que tornarà a l'activitat demà. Hi era, en canvi, el valencià Francisco Camps, tot i que en un discretíssim segon pla. Tots van firmar el manifest del PP que recull el decàleg de compromisos i el programa marc que defensaran a tot l'Estat.

Els dirigents conservadors van marxar ahir de les Illes amb l'encàrrec -i la convicció- que els seus governs "no són vagons, sinó locomotores", en paraules de Rajoy, per empènyer en la mateixa direcció. Pel PP, aquest camí passa per supeditar qualsevol interès a la necessitat urgent de treure l'Estat espanyol del pou econòmic. Un compromís que, segons expliquen els populars, té un abast "nacional" que implica també els dirigents de les comunitats que ara no tenen eleccions autonòmiques, com Catalunya.

El líder dels populars està convençut que, després d'anys de reivindicacions de més autogovern i d'avançar en la descentralització, ha arribat el moment d'aturar aquest procés i obligar els 17 governs autonòmics a pensar en "l'interès comú" sense el qual "no hi ha bé possible". Això comporta implícitament passar l'anivellador perquè tothom camini al mateix ritme i cap al mateix lloc, amb el metrònom que el PP vol instal·lar a la Moncloa si guanya les eleccions generals de l'any que ve.

Rajoy va parlar ahir sense embuts: "Les comunitats han de ser porta d'entrada a l'espai comú que és Espanya. Existeixen perquè ser espanyol sigui més fàcil i no per a una altra cosa". Va advertir que no permetrà que es "desmunti el que és comú", que garanteix la igualtat de la qual fa bandera la seva formació. Per això soldarà la cohesió amb "un catàleg bàsic nacional" de serveis públics comuns a tot l'Estat, segons recull el programa marc. I per què tota aquesta ofensiva? Doncs per fer la vida més fàcil als ciutadans i especialment als empresaris que són, a parer de Rajoy, els que han de crear llocs de feina.

Abonat al liberalisme

Aprofitant aquest fil conductor, i conscient que el PP de les Illes és més liberal que el d'altres indrets de l'Estat, el líder dels conservadors va fer un discurs centrat en la necessitat de reduir traves administratives. És, en definitiva, l'altra cara d'una mateixa moneda per "posar a dieta" el sector públic de l'Estat.

Amb la mirada posada en el poder autonòmic, el líder del PP va dir que "sobren lleis, reglaments i decrets" i que calen "poques lleis però que s'entenguin, que siguin raonables, que es compleixin i que no es canviïn cada mitja hora". La platea aplaudia entusiasmada. El discurs de fons és que el govern espanyol ha de sortir del centre del focus i limitar-se a "posar les condicions" perquè siguin els empresaris els que creïn l'ocupació: és la manera, des del punt de vista de la dreta, d'activar el consum i mantenir les polítiques socials. "Menys regulacions, menys imposicions, menys prohibicions i més llibertat", va dir Rajoy.

En aquest camí de simplificació i d'austeritat per aprimar l'administració i situar "la societat" com a protagonista de la recuperació, els populars es comprometen a limitar a 10 el nombre de conselleries dels governs autonòmics.

Un relat de com s'haurien de fer les coses pel PP que també va afectar les mesures per millorar l'estalvi energètic que ha aprovat la Moncloa. "Set dies més d'imposisacions no serviran per tapar set anys d'errors", va assegurar, per acusar el PSOE d'actuar amb "caducs prejudicis ideològics" a l'hora de rebutjar l'energia nuclear el que líder popular va defensar obertament ahir.

El PP surt satisfet de la convenció que ha fet a les Illes, tot i que la foto de Rajoy amb Camps li desenfoca el missatge.

stats