LA GOVERNABILITAT DE CATALUNYA
Crònica 14/01/2012

Rajoy vol una entesa estable amb CiU

Joan Rusiñol
3 min
Rajoy vol una entesa estable amb CiU

MADRIDAquesta ha estat una setmana estranya: començava amb els avisos del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, sobre l'"asfíxia" que suposa per a Catalunya l'augment de l'IRPF decretat per Mariano Rajoy i s'acaba amb el president espanyol festejant CiU. El suport de la federació, dimecres, a les mesures de contenció del dèficit del govern espanyol i la conferència, l'endemà, del president Artur Mas a Madrid han aplanat de nou el terreny entre la Moncloa i la plaça Sant Jaume. El PP ara diu que "atendrà" les peticions catalanes.

Des d'abans de guanyar les eleccions del 20-N, els populars subratllen en públic i en privat la forta sintonia en matèria econòmica que van tenir amb els nacionalistes catalans durant la legislatura passada. De fet, Rajoy va ordenar als seus blindar per sobre de tot aquest espai de trobada i deixar en un segon pla les tensions en àmbits com la llengua. "Una desitjable col·laboració"

Ell, que sovint presumeix de ser un home previsible, segueix mantenint la voluntat de tenir CiU com un soci preferent amb qui pugui tirar endavant el programa reformista. La votació de dimecres al Congrés ha estat el gest clau: "Voldria que fos l'inici d'una desitjable col·laboració institucional", va afirmar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Dijous el president de la Generalitat va reivindicar a la capital de l'Estat el suport al paquet de mesures de la Moncloa i va admetre que no ho tenia fàcil per explicar-ho a determinats sectors del país. Ho va justificar per "coherència", però també va reclamar dues coses a Madrid: a curt termini, que pagui els deutes pendents, i a mitjà, que creï un espai "de convivència amable" perquè, si no, el "divorci" entre Catalunya i Espanya serà inevitable. Ahir, després del consell de ministres, la número 2 de l'executiu espanyol va recollir abastament el guant.

Sense gaire concrecions, Sáenz de Santamaría va assegurar que tenen "voluntat decidida d'arribar a un acord" amb les comunitats que puguin tenir problemes "puntuals de tresoreria". Per saber-ne les fórmules exactes, serà clau el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dimarts, però va avançar: "Atendrem molt especialment les posicions i els plantejaments de la Generalitat". Entre les mesures que hi ha sobre la taula destaca la possibilitat d'aplicar una fórmula similar als hispabons, un deute conjunt per a les comunitats que estigui avalat per l'Estat. D'aquesta manera, les comunitats que facin els deures podrien emetre deute a uns interessos més baixos que els que haurien de pagar si accedissin als mercats en solitari. L'Espanya a dues velocitats comença a fer-se un lloc.

Rajoy vol traslladar aquesta sintonia institucional a la vida parlamentària. La seva idea és buscar aliances amb tots els grups de l'oposició, però "molt especialment amb CiU". En els mesos vinents es posaran en marxa les grans reformes econòmiques que vol impulsar l'executiu espanyol, i aquí el paper de la federació nacionalista és clau. "Un greu error"

Davant d'aquest nou escenari que s'ha obert en pocs dies, que condemna a l'oblit el vot negatiu de CiU a la investidura de Rajoy de fa només tres setmanes, el portaveu de la formació a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, va voler posar el fre de mà.

En la carta setmanal dirigida a la militància va alertar que seria "un greu error" tornar a l'esquema dels anys 2000-2004, quan CiU donava suport a l'executiu del PP a Madrid, amb majoria absoluta, per assegurar la governabilitat a Catalunya. "Crec que l'actitud d'ERC i del PSC va canviant o pot canviar. Per tant, de pacte estable i mutu, res de res. Ni aquí ni a Madrid".

En una entrevista a TV3, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va recordar a CiU que la seva formació té ara una capacitat de mediació "molt important" entre els dos governs. Des d'aquesta situació va voler acabar la setmana també aplanant el terreny per a una entesa amb CiU i es va mostrar disposada a retirar l'esmena a la totalitat als pressupostos si el govern d'Artur Mas modifica la taxa de pernoctacions turístiques i el tiquet moderador. La reunió Rajoy-Mas serà aviat.

stats