LES REFORMES DEL NOU GOVERN
Crònica 13/12/2011

Rajoy vol més fusions a la banca

Una setmana abans del debat d'investidura, Mariano Rajoy avisa d'una reestructuració a fons de la banca perquè quedin menys entitats, però fortes. És a dir, obre la porta a una nova onada de fusions.

Joan Rusiñol
2 min
MENYS ENTITATS, PERÒ MÉS FORTES
 Mariano Rajoy va explicar ahir als membres del seu partit que, paral·lelament a la reducció del dèficit públic,
 Una de les seves prioritats serà emprendre una nova reforma financera. La possibilitat de crear un banc dolent Que es quedi els actius tòxics de totes les entitats financeres es manté oberta.

MADRID.El futur president espanyol ha reclamat durant tota la campanya electoral una contenció dràstica del dèficit públic. Un cop 26 dels 27 estats de la UE s'hi han compromès de manera clara, reconeix que tanta austeritat "en els primers moments no tindrà efectes positius" en el creixement de l'economia i que, fins i tot, "pot passar el contrari". De fet, per al 2012 va pronosticar xifres "similars" a les d'aquest any, amb un creixement del PIB "per sota de l'1%". Per aquest motiu, ahir Rajoy va reclamar que, al mateix temps que les institucions s'han d'estrènyer el cinturó, han de posar en marxa les reformes per construir uns fonaments sòlids de l'economia. I un dels prioritaris és una nova reestructuració del sistema financer.

Davant la junta directiva del PP, composta en bona mesura per càrrecs públics del partit, Mariano Rajoy va recordar que "Espanya encara ha de demanar molts diners prestats a l'exterior". La xifra depèn del dèficit d'aquest any: si es tanca amb un 6%, fet altament improbable, caldrà sol·licitar 60.000 milions d'euros; si el dèficit és del 7%, 10.000 més. El futur president espanyol admet que no serà gens fàcil poder finançar-se a un preu raonable i per això defensa fer neteja a bancs i caixes, que, segons els seus càlculs, hauran de tornar més de 100.000 milions.

Puja la prima de risc

Per fer front a aquesta voluminosa quantitat, el PP considera urgent enfortir el sector perquè "no es generin dubtes". I això implica que la reestructuració que està en marxa s'accentuï i la banca espanyola acabi amb menys entitats que abans. Rajoy va assumir que "caldrà fer un esforç per sanejar els balanços" de bancs i caixes, que encara arrosseguen el llast de la bombolla immobiliària, lligat a un problema evident de morositat. L'objectiu final és reobrir l'aixeta del crèdit, sobretot per a pimes i autònoms.

Rajoy va esquivar referir-se de manera directa a la possibilitat de crear un banc dolent -una entitat pública que es quedi els actius tòxics de totes les entitats- malgrat que últimament ha deixat la porta oberta a aquesta possibilitat. Ara bé, el responsable econòmic del PP, Cristóbal Montoro, va deixar entreveure que el futur govern espanyol acabarà optant per una "solució intermèdia", segons va dir en una entrevista a la cadena Cope. En qualsevol cas, Montoro va afirmar que l'Estat ha d'assumir "una part de la responsabilitat" per sanejar el sector financer.

Per Rajoy, les últimes accions del BCE -la rebaixa dels tipus d'interès i la compra de deute sobirà- van en la bona direcció, però, segons fonts del partit, és "respiració assistida". Diuen que el repte és fer respirar l'economia per si mateixa amb una bona ofensiva de reformes. La prova que Espanya encara no ha deixat enrere les turbulències és que ahir la prima de risc es va tornar a descontrolar durant unes hores. En algun moment del dia va superar els 400 punts tot i que al final va acabar el dia en 380 punts.

El consell de ministres del 30 de desembre, el segon de l'equip de Rajoy, servirà per aprovar "algunes decisions importants". Va avisar que més endavant vindran la reforma fiscal, la de l'educació i la de la política energètica i mesures per afavorir els emprenedors i la internacionalització de l'economia espanyola.

stats