REVOLTES LES DIFERÈNCIES
Crònica 08/08/2011

Un Ramadà sota l'ombra de la Primavera Àrab

Les revoltes àrabs, que encara sacsegen amb violència alguns països, juntament amb l'encariment dels productes bàsics, marquen aquest any un calorós Ramadà, el mes de la primera revelació de l'Alcorà.

Anna Garcia
4 min
Un mes sagrat auster Una dona palestina llegeix el llibre sagrat de l'Islam, l'Alcorà, en una mesquita de la ciutat cisjordana de Jenín el 5 d'agost, el primer divendres de pregària des de l'inici del Ramadà. El Pròxim Orient viu el mes sagrat amb un ull posat en les revoltes.

Jerusalem.Durant el període del Ramadà, amb la caiguda del sol, familiars i amics es reuneixen en un ambient festiu al voltant d'una taula plena d'aliments calòrics. Aquest mes les despeses augmenten i alguns comerciants intenten fer el seu agost. Les revoltes àrabs han fet trontollar encara més l'economia d'alguns països. Els ciutadans més desfavorits de Síria, Líbia, el Iemen, l'Iran i Egipte han de fer front a un Ramadà extremadament auster. La crisi econòmica, pel fre de les donacions estrangeres, també toca els palestins musulmans.

Palestina. L'estiu que mira cap al setembre

La setmana passada el sou de més de 150.000 funcionaris palestins va estar a punt de ser retallat a la meitat. Els analistes en donen la culpa a la caiguda de les donacions estrangeres, una manera de pressionar el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, de cara al setembre, quan buscarà que es reconegui l'Estat palestí a l'ONU, però especialment de les donacions dels àrabs, que volen una autèntica reconciliació entre els nacionalistes d'Al-Fatah (Cisjordània) i els islamistes de Hamàs (Gaza), tres mesos després que les dues faccions posessin fi a quatre anys de divisions.

El setembre es mira amb incertesa i els camperols temen l'esperada violència dels colons jueus durant la collita de l'oliva. Malgrat tot, aquest és un mes "d'enriquiment de les ànimes, de fer-nos encara més forts", diu Nasser, venedor de fruites al barri de Shuafat, a Jerusalem Est.

Egipte. Entre la necessitat i l'expectació

La revolta del 25 de gener que va fer caure el Faraó, va enviar-lo a la presó i, finalment, a judici -exhibit de blanc i entre reixes- encara no ha donat un model definit i ha deixat molt tocada una font important d'ingressos del país: el turisme, que enguany ha caigut un 30% respecte a l'any anterior. També han disminuït les remeses procedents de l'exterior. Abans de la guerra a Líbia, un milió i mig d'egipcis treballaven al país veí i enviaven milions de dòlars cada any a les seves famílies.

Per fer més suportable el Ramadà als més necessitats, el govern militar ha destinat una partida de 363 milions de dòlars (257 milions d'euros) a subvencionar els productes bàsics d'aquests dies (farina, sucre, oli i arròs). Malgrat tot, alguns venedors de mercat no han perdut el sentit de l'humor i han batejat alguns dels seus productes amb els noms de Mubàrak i Tahrir.

Síria. Un Ramadà tenyit de sang

"Durant el Ramadà, cada dia serà un dia de fúria", cridaven alguns manifestants abans de l'inici del mes sagrat. Volien deixar clar que, malgrat la brutal repressió del règim d'Al-Assad, continuarien manifestant-se a l'agost com ho havien fet els divendres dels últims cinc mesos. Després de més de 1.600 morts, segons diversos organismes de drets humans (no es permet l'entrada, de moment, als periodistes estrangers) i de la matança a la tristament coneguda ciutat de Hama, que va motivar una condemna del Consell General de l'ONU, el president sirià va acceptar dijous el multipartidisme.

Els preus dels aliments també han anat a l'alça al país de les 10.000 mesquites, plenes aquests dies de fidels resistents. Segons un informe publicat pel Banc Mundial, la pujada del preu dels aliments a Síria és superior al 10%. Els increments s'han notat especialment en productes bàsic com el blat i el sucre.

Iemen. President, des de l'Aràbia Saudita

El president iemenita, Ali Abdul·lah Sàleh, des d'un hospital de l'Aràbia Saudita, on es recupera de l'atac amb bomba que va patir al juny al seu complex presidencial, ha demanat als comerciants que no exagerin els preus bàsics dels productes del Ramadà.

Aquestes últimes setmanes els preus dels aliments s'han encarit entre un 30% i un 50%, un cop terrible per a bona part de la població. El 40% dels 22 milions d'habitants que té el país viuen amb un euro i mig al dia i una tercera part pateixen malnutrició crònica. Iemen és el país més pobre de la península d'Aràbia i un dels més empobrits del món. L'agricultura és la seva principal font de subsistència.

Sàleh, aferrat al poder des de fa 33 anys i aliat dels EUA contra Al-Qaida, ha fet també una crida al diàleg als seus oponents, que continuen manifestant-se en el marc de les revoltes àrabs i demanen, abans de res, la seva destitució.

Líbia. Un mes sense treva

És el mes de la misericòrdia, però la guerra civil a Líbia no s'atura. Després dels aixecaments a Tunísia i Egipte, la revolta va arribar al regne del coronel Muammar al-Gaddafi, que continua decidit a acabar amb els rebels. L'OTAN també manté els seus atacs militars aquests dies. "Hem decidit continuar amb la pressió militar durant l'agost, ja que, d'acord amb diferents països àrabs, no hi ha contradicció entre les regles religioses durant el mes del Ramadà i la nostra intervenció militar", va dir el ministre d'Afers Exteriors francès, Alain Juppé. França havia demanat una treva i Turquia un alto foc per incrementar els esforços humanitaris.

L'escenari de guerra ha fet que escassegin els aliments, i el govern d'Ankara va comprometre's a enviar-ne perquè els ciutadans puguin reposar forces després de l'obligat dejuni.

Iran. Marcant la diferència

Aquest l'any l'Iran ha començat el Ramadà... un dia més tard. Així van imposar-ho les autoritat religioses de la República Islàmica per marcar la diferència respecte a la resta de nacions musulmanes, que segueixen el calendari que proposa l'Aràbia Saudita -de la branca sunnita-, rival de l'Iran -de la branca xiïta- a la regió. Per això el líder suprem de la Revolució, l'aiatol·là Ali Khamenei, va triar el dimarts, dia 2 d'agost, en comptes del dilluns, per iniciar el mes sagrat al seu país.

L'altra gran diferència de l'Iran respecte a la resta de països islàmics és que allà ha pres molt poc la flama de la Primavera Àrab.

stats