Crònica 12/04/2012

Ramon Brugada: "No hi ha res pitjor que perdre dos fills pel mateix motiu"

Nissaga de metges És el petit de tres germans, tots metges, que s'han convertit en un referent en la investigació de la mort sobtada. Són els descobridors de la síndrome Brugada

A.p.
1 min

Què és la mort sobtada cardíaca?

La persona fa un infart, perd el coneixement i al cap d'una estona mor. Acostumen a ser joves que han fet una vida normal i que mai han tingut cap malaltia o problema mèdic. Són coneguts els casos d'esportistes professionals que ho han patit. Intentem esbrinar si l'origen és genètic.

Com es pot prevenir?

La família hauria de fer-se una investigació clínica mínima: fer-se un electrocardiograma, una ecografia, un examen físic i una prova d'esforç. Si els resultats són positius, llavors se'ls recomana que deixin de fer esport d'alta intensitat o que es posin un DAI, un desfibril·lador automàtic que s'implanta sota el pit.

Com afronten els afectats aquests casos?

No hi ha res pitjor que vingui una família amb una segona mort. La primera l'havien assumit com un cas de mala sort. Són malalties molt complexes i no és fàcil acceptar que persones joves tenen limitacions importants com l'esport.

Quin cost tenen les proves genètiques?

Estem a punt d'incorporar nova tecnologia d'alta seqüenciació per reduir el temps d'espera i rebaixar també els costos. Gràcies a aquesta maquinària cada prova costarà uns 3.000 euros. Amb el que tenim actualment representaria un cost de 80.000 euros. Ho assumim com un projecte de salut pública a tot Catalunya.

Millorada la tecnologia, quin és el gran repte ara?

El gran coll d'ampolla en aquests moments és fer l'anàlisi d'aquestes dades, perquè les màquines ens donen molta informació i l'hem d'interpretar. I amb els estudis genètics els pacients esperen que prenguem decisions encertades sobre què és el millor per a la seva salut.

stats