UN CRIMINAL DE GUERRA DAVANT LA JUSTÍCIA
Crònica 05/07/2011

Ratko Mladic boicoteja el Tribunal de l'Haia

Ratko Mladic va ser expulsat ahir de la sala del Tribunal Penal Internacional de L'Haia, ja que no atenia raons i interrompia el jutge cada cop que començava a llegir-li els onze càrrecs que li imputen.

Esther Moix
3 min
Ratko Mladic boicoteja el Tribunal de l'Haia

L'HAIA.Un general no està acostumat a rebre ordres. L'exlíder militar serbobosnià Ratko Mladic va protagonitzar ahir una de les sessions més tenses viscudes al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia contra un criminal de guerra. Mladic, que serà jutjat per onze càrrecs de crims de guerra i genocidi, no tan sols va evitar declarar-se culpable o innocent, sinó que va voler fer palès el seu menyspreu per la justícia internacional i els milers de bosnians musulmans de la matança que li han valgut el sobrenom del carnisser de Srebrenica .

"No em farà parlar ni em farà escoltar res si no em deixen defensar-me amb el meu propi equip d'advocats", va deixar clar l'imputat, que va posar a prova la paciència del jutge holandès Alphons Orie amb les seves reiterades reivindicacions d'indefensió legal. I és que Mladic va repetir que no vol dir ni una paraula fins que no l'assisteixin els seus advocats de confiança en lloc del lletrat que se li ha assignat d'ofici.

Mladic va demanar fora de termini aquesta representació legal, que està sent examinada, però va voler fer servir aquest argument per prorrogar encara més l'inici del procés.

En poc més de vint minuts de compareixença, Mladic va queixar-se dels auriculars de la traducció, d'haver de desfer-se de la gorra militar, d'estar "malalt" i d'haver de declarar amb un advocat de guàrdia, Aleksander Aleksis, al qual va qualificar de "massa jove".

Mladic no callava

Però el que va fer vessar el got de paciència del jutge Orie va ser la desobediència de Mladic a fer silenci, així com l'actitud desafiant de l'exgeneral enfront del grup de familiars de víctimes de les mares de Srebrenica, que van assistir a la galeria pública de la sala. "Si persisteix en aquest comportament l'hauré de fer fora de la sala", va amenaçar el magistrat, que va fer complir aquesta ordre després que Mladic seguís increpant-lo.

El saboteig de la declaració no atura el judici. A efectes del procés, Mladic serà considerat com a "no culpable" pel principi universal de presumpció d'inocència. La sortida per la força de l'exgeneral va anar acompanyada dels crits d'indignació dels familiars de les víctimes, que després del procés van declarar que l'actitut de Mladic "dóna fe de la falta absoluta de penediment".

Una de les representants del grup d'activistes de les Dones de Negre de Belgrad, Zalta Zajovic, va explicar a l'ARA que la por més gran és que Mladic, com va passar amb Milosevic, mori sense haver tingut sentència. "Milosevic va ser un símbol de la desfeta de la justícia internacional contra la impunitat dels criminals de guerra", va afegir, temerosa que la nova generació nacionalista del seu país prengui Mladic com una "inspiració perillosa".

Segueix la línia de Karadzic

L'estratègia de desvirtuar la legitimitat del tribunal i al·legar indefensió utilitzada ahir per Mladic segueix al línia de Radovan Karadzic, jutjat també a l'Haia des de fa un any i mig . Es desconeix la data exacta en què es reprendrà el judici i el temps que exigirà la vista oral, però pels serveis mèdics del tribunal, Mladic "no té cap impediment de salut per comparèixer i participar del procés", segons va apuntar ahir el jutge Orie al mateix processat, detingut el 26 de maig després de quinze anys fugit de la justícia per, entre altres càrrecs, el setge de Sarajevo i la matança de Srebrenica, amb un balança de més de 21.000 morts.

stats