REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Crònica 11/02/2012

Rato descarta fusions, però vol créixer a Catalunya

Bankia seguirà sola. Ha de provisionar 3.931 milions d'euros, que assumirà amb els recursos de què disposa. Mentrestant, vol créixer a Catalunya, però dubta si presentarà una oferta vinculant per Unnim.

Toni Garganté
2 min
El president de Bankia, Rodrigo Rato, a la roda de premsa de resultats d'ahir.

BARCELONAEl president de Bankia, Rodrigo Rato, va reivindicar ahir la independència de l'entitat, que ha estat envoltada de rumors sobre fusions des de fa dies. Ha previst complir en solitari l'objectiu de provisions que demana el ministeri d'Economia, que arriba als 5.070 milions (3.396 milions de dotacions per immobles, i la resta a compensar en recursos propis) aquest any.

Bankia va guanyar l'any passat 309 milions (una caiguda del 13% sobre el 2010), amb unes provisions totals de 3.692 milions, que ja inclouen 1.139 milions corresponents a enguany. Si restem aquesta última quantitat, Bankia haurà de provisionar el 2012 un total de 2.257 milions, que pugen fins als 3.931 milions si afegim 1.674 milions que necessita la seva capçalera BFI. El grup bancari preveu arribar a aquestes exigències amb la venda d'actius, i la conversió de preferents en accions. Tot plegat, la mateixa estratègia que han endegat la majoria d'entitats per complir amb el sanejament de l'últim reial decret.

La voluntat d'afrontar aquestes provisions en solitari va marcar la presentació de resultats d'ahir, després dels rumors d'integració amb CaixaBank. Rato va tornar a desmentir que s'estigui negociant cap fusió d'aquest estil.

Oportunitats

La possibilitat d'una integració és rellevant, perquè suma un segon any de termini per aconseguir les provisions esmentades. En aquest sentit, el convenciment de Rato de seguir en solitari va quedar matisat quan va reconèixer que l'entitat vol créixer a Catalunya. Va reconèixer que estudiarà les operacions que es presentin sempre que suposin una "oportunitat" i no un "problema", en una clara al·lusió a una possible aliança amb CaixaBank, encara que sense esmentar-ne nom.

Sí que va admetre un interès per Unnim. "Catalunya és un mercat dinàmic i, per tant, busquem oportunitats de creixement, tant per la via orgànica com per operacions que es puguin plantejar". Però va aclarir que encara no s'ha decidit per presentar una oferta vinculant per quedar-se Unnim, l'entitat en mans del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) que el dia 20 tanca el termini per rebre els compradors en ferm. Fins i tot hi ha la possibilitat d'optar a la subhasta de CatalunyaCaixa, l'altra entitat del FROB amb seu a Catalunya que es farà efectiva a l'octubre.

stats