RETALLADA A ENSENYAMENT
Crònica 09/08/2011

Rebaixa del 50% a la formació musical

Ensenyament ha retallat a la meitat la subvenció als ajuntaments per a escoles de música i en un 28% la de llars d'infants. La rebaixa arriba ara per al curs vinent, que ja ha tancat matrícula, i per al passat.

Sònia Sánchez
2 min
L'ajuda del Govern per cada alumne a les escoles de música,  com aquesta de Barcelona, passa de 600 a 300 euros.

Barcelona.Els ajuntaments han rebut en els últims dies una notificació del departament d'Ensenyament que anuncia que la subvenció per a les escoles bressol municipals passa de 1.800 a 1.300 euros per plaça, un 28% menys. Una altra carta els avisa que els ajuts per a les escoles de música seran de 300 euros per alumne, en lloc dels 600 euros que es rebien fins ara.

La informació ha arribat als consistoris quan la matrícula per al curs vinent -en els dos casos- ja s'ha tancat, però a més té caràcter retroactiu i s'aplica també per al curs 2010-2011. Això vol dir que són els ajuntaments els que han d'assumir la retallada, ja que no són a temps d'augmentar les tarifes als pares.

"Trenca el compromís de Rigau"

No obstant, el responsable d'Educació a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Josep Maria Freixenet, confia que les quantitats finals siguin una mica més altes. Segons Freixenet, la consellera Irene Rigau es va comprometre, davant de la Comissió Mixta del Departament d'Ensenyament i les Entitats Municipalistes, a no aniria més enllà, en la rebaixa, dels 1.600 euros per plaça d'escola bressol i els 460 euros per plaça d'escola de música.

La carta que han rebut els municipis anunciant una retallada més important assenyala també que les subvencions "es podran ampliar d'acord amb les disponibilitats pressupostàries" un cop s'aprovi el pressupost de la Generalitat per al 2011. Tot i que la missiva ha arribat amb els comptes catalans ja aprovats, Freixenet confia que aquesta especificació signifiqui que les subvencions finals seran els 1.600 i 460 euros per plaça compromesos, respectivament. Segons Freixenet, aquesta rebaixa anunciada en comissió -que va donar temps a alguns ajuntaments a ajustar mínimament a l'alça els preus de matrícula del curs vinent, diu- ja suposaven una càrrega econòmica per als ajuntaments, però si finalment "es trenca el compromís" donat en comissió i les subvencions baixen a 1.300 i 600 euros, es generarà "un forat de tresoreria enorme" per als governs locals.

Des d'alguns ajuntaments com Navàs, que haurà d'assumir 103.000 euros de més per pagar les places d'escola de música, la queixa és sobretot que l'avís ha arribat quan la matrícula està tancada, sense donar-los cap marge de maniobra.

stats