Crònica 16/11/2011

Rebenten un acte de Rajoy, que tem més provocacions

Queden només tres dies de campanya electoral i el PP avisa els seus que no caiguin en la lluita cos a cos que, assegura, vol el seu rival. Ahir un grup d'indignats van boicotejar el míting de Rajoy a Vigo.

Joan Rusiñol
2 min
Mariano Rajoy en un passeig que va fer ahir al matí pel front marítim de Santander.

VigoEl d'ahir havia de ser l'acte electoral "més important" d'aquesta campanya, segons va proclamar Mariano Rajoy tan bon punt va prendre la paraula al míting a Galícia, la seva terra natal. Estava entre "amics". Però al cap d'uns minuts de ser a l'escenari, una parella d'indignats es van posar dempeus i van cridar "democràcia" i "dictadura", les escasses paraules que es van poder entendre abans que els assistents a l'acte, unes 4.500 persones, comencessin a escridassar-los. L'escena es va repetir dues vegades més i els agents els van treure mentre grups de simpatitzants els clavaven cops amb les banderes del PP. La militància cridava "llibertat, llibertat" i "a por ellos oeoe". Davant d'aquesta reacció, el candidat del PP va aprofitar per demanar calma a la seva gent.

Segons va dir, les "provocacions són més grans sobretot a mesura que s'acosta el final i alguns veuen com els van les coses". Els indignats que havien rebentat l'acte van negar que actuessin per afavorir el candidat socialista. Rajoy va assegurar que ell no caurà en aquest tipus de batalla: "No ho he fet en tota la campanya i no ho faré ara".

Demana el vot als 'indignats'

El líder del PP no pensa desviar-se ni un mil·límetre de l'estratègia que ha seguit fins ara, centrada a esquivar tots els temes polèmics i a no donar cap protagonisme al seu adversari socialista. Les enquestes l'avalen. De fet, està tan segur que la victòria és cosa feta que ahir es va permetre el luxe de demanar el vot fins i tot als joves que havien estat expulsats del recinte firal de Vigo.

Va assegurar que el canvi és necessari per a tothom: "A tots els que vénen als nostres mítings, facin el que facin, a tots els que són en aquesta sala els dic que hem de canviar, i alguns d'aquests canviaran i ens votaran diumenge", va afirmar. En aquest tram final de la campanya, el repte del PP és consolidar la majoria absoluta, i per això s'intensifiquen les crides a l'electorat desencantat del PSOE i als votants més centristes dels partits nacionalistes.

La moderació que en públic vol exhibir Rajoy xoca, però, amb la falta de disciplina d'alguns dels teloners que el precedeixen en els actes electorals que fa arreu de la geografia espanyola. Un cas paradigmàtic va ser Ignacio Diego, el nou president de Cantàbria.

En un acte a Santander, Diego va demanar un vot massiu per al PP per construir un "govern fort" que permeti a Rajoy treballar amb les mans lliures d'aliances. Va assegurar que "l'alternativa" és un executiu dèbil de Rubalcaba "amb tots els istes, extremistes, nacionalistes i separatistes". En un discurs abrandat de nacionalisme espanyol, va arribar a contraposar la "nació" espanyola dels populars a la "confederació de tribus" en què, a parer seu, pretenen convertir l'estat els socialistes.

El to de Rajoy és més prudent però comença a marcar línies roges. Com ha anat explicant l'ARA, ha tancat la porta a negociar un pacte fiscal amb Catalunya. Ahir, en una entrevista a El Mundo ho explicava així: "Recordaré a CiU que tindrà més diners si som capaços de crear ocupació, que no es poden equivocar les prioritats". I ell ha deixat clar que aquesta no és la seva.

stats