VIOLÈNCIA DOMÈSTICA
Crònica 06/05/2011

Registre preventiu de víctimes

Interior va presentar ahir les línies mestres del nou pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista que, com a novetat, inclourà els menors i els ancians. L'èmfasi es posa en la prevenció.

Redacció
2 min
Un grup de dones es manifesten a Canaletes en una marxa contra la violència de gènere. A Catalunya hi ha quasi 18.000 víctimes amb mesures judicials.

Barcelona.Una cop liquidat el programa de violència de gènere que va impulsar l'exconseller d'Interior, Joan Saura, Felip Puig n'ha proposat un altre que, a més, inclou els menors i els ancians. L'objectiu actual del departament és potenciar la prevenció i la coordinació entre els diversos departaments. Per això, la mesura estrella és la creació d'un registre global dels indicadors, antecedents i d'altres informacions, des de policials a sanitàries, que puguin ajudar a identificar possibles víctimes de maltractaments per evitar-los abans que es produeixin. "S'estudiarà l'ecosistema de cada víctima, el seu entorn, la família, l'escola...", va explicar ahir el conseller en la presentació de les línies mestres del nou pla que podria estar acabat el 2012. "És un pla, no un programa", va dir el conseller en referència a les actuacions de l'anterior conseller.

Suport a la víctima

Es tracta d'un pla preventiu que amplia l'àmbit d'actuació i que tindrà la col·laboració directa de cinc conselleries: Interior, Salut, Ensenyament, Justícia, i Benestar Social i Família per acostar-se al perfil de la víctima des de totes les seves vessants. "L'atenció se centrarà en la víctima, no en el delicte", va afegir Puig.

El conseller va explicar que el pla comportarà la creació d'una unitat de suport a les víctimes, que dependrà directament de la direcció general de Seguretat. També es reforçaran els grups d'atenció a la víctima que ja funcionen en totes les comissaries.

Tot i que el pla de seguretat encara s'està preparant, amb l'horitzó al 2012, ja han arribat les primeres reaccions jurídiques i socials. Per Maria José Varela, advocada especialista en defensa de les dones, "més que inventar-se nous plans, el que s'hauria de fer és posar en pràctica tots els instruments que ja preveu la llei integral".

Varela assenyala que la major coordinació i prevenció que anuncia el pla era "un clam de fa molt de temps". Per l'advocada penalista és necessària "la coordinació de tots els estaments i que es potenciï l'acompanyament a les víctimes". Des de l'Associació de Dones Separades i Divorciades de Catalunya es prioritza la coordinació: "Trobem adient la màxima coordinació dels recursos de la xarxa social, sempre que s'eviti la victimització secundària i permeti que les dones rebin una atenció psicològica al més aviat possible"

A Catalunya hi ha actualment 17.889 víctimes que tenen mesures judicials de protecció. Segons dades d'Interior, l'any 2010 hi va haver 21.693 delictes relacionats amb la violència masclista i domèstica. D'aquests, 18.547 van tenir com a víctimes dones, 1.653 a menors i 1.100 a ancians. Dels casos de violència domèstica, un 85% són dones, un 7% infants i un 5% gent gran.

stats