Rehn avisa
Crònica 13/12/2011

Brussel·les exigeix reduir l'atur "extremadament lamentable" d'Espanya

2 min
Rehn avisa

Crítiques a Espanya

El comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va qualificar ahir "d'extremadament lamentable" la taxa d'atur espanyola, situada en el 21,52%. Espanya dobla la mitjana de la Unió Europea i és l'estat membre amb un percentatge més elevat d'atur, per sobre fins i tot de països com Grècia, Bulgària o Romania. Segons les previsions de Brussel·les, el nombre d'espanyols que busquen feina i no en troben continuarà augmentant durant el 2012 i només començarà a disminuir el 2013, si la crisi remet i l'economia es recupera.

Deures per al govern del PP

Rehn va insistir en la necessitat que el futur govern de Rajoy impulsi urgentment una nova reforma laboral per reduir el nombre d'aturats. L'elevada taxa "és una mostra clara de la necessitat de reformes estructurals al mercat laboral i altres mesures per augmentar les possibilitats" de crear llocs de treball, va assegurar el comissari. La Comissió Europea encara no ha detallat quin tipus de mesures ha d'aprovar Espanya, però en alguna ocasió ha subratllat que calen reformes específiques per promoure l'ocupació dels joves, el segment de població més afectat per l'atur.

Multes per l'atur

Tot i l'elevada taxa d'atur, la Comissió Europea va descartar ahir sancionar Espanya amb una multa, almenys de moment. Avui entrarà en vigor un nou reglament comunitari que preveu multes per als països de l'eurozona que no mantinguin l'equilibri necessari dels indicadors macroeconòmics, com ara la taxa d'atur, i no facin res per posar-hi remei. Tanmateix, Rehn va assegurar ahir que són mesures de caràcter preventiu i caldrà fer una anàlisi de la situació abans de multar qualsevol estat membre.

Més vigilància dels comptes

L'executiu comunitari té més poders per vigilar la situació financera dels estats membres. Avui entren en vigor un conjunt de mesures legislatives per reforçar la governança econòmica -entre les quals hi ha les sancions per als països que no impulsin mesures per controlar la taxa d'atur-, que atorguen a Brussel·les el paper de supervisor. Els socis de la zona euro hauran de tenir els comptes públics sanejats i hauran de mantenir l'equilibri de tots els seus indicadors macroeconòmics. La Comissió Europea podrà demanar canvis en els pressupostos dels governs.

stats