ELS SOCIS DE MERKEL, EN HORES BAIXES
Crònica 15/05/2011

Relleu als liberals alemanys per redreçar les enquestes

Isaac Lluch
3 min
Del congrés del partit dels liberals alemanys a Rostock, n'ha sortit confirmat com a nou líder Phillip Rösler.

BerlínEl Partit Liberal Demòcrata alemany (FDP), soci governamental dels cristianodemòcrates de la cancellera Angela Merkel, està en reconstrucció. Traumatitzat per disputes internes, castigat en eleccions regionals i desprestigiat per les enquestes d'escala federal, el partit dels liberals s'està esforçant aquest cap de setmana, en el marc del seu congrés a Rostock, per deixar enrere la profunda crisi interna o, com a mínim, marcar un punt d'inflexió.

L'FDP tanca una dècada sota la presidència de l'actual ministre d'Exteriors alemany, Guido Westerwelle, i obre una era de rejoveniment, almenys si s'ha de jutjar per l'edat i la projecció dels seus nous líders, per bé que a l'ideari de la formació li continuen faltant nous fonaments. Phillip Rösler, de 38 anys i d'origen vietnamita, va ser confirmat, divendres, nou president del partit amb el 95,08% dels vots dels 600 delegats assistents al congrés.

Teatre del bo

El discutidíssim Westerwelle se'n va anar entre una gran ovació. L'FDP va escenificar la fi de fortes disputes personals i, més que passar comptes amb el seu ja exlíder, culpat d'enfonsar la imatge i la credibilitat del partit, va decidir mirar cap al futur per recuperar una harmonia enyorada.

Westerwelle plega, però no per voluntat pròpia. Al final l'ha acabat de fer fora la jove guàrdia que tant va promocionar. Rösler, que hereta el càrrec de vicecanceller, s'ha afanyat a apropiar-se el ministeri d'Economia en detriment del veterà liberal, Rainer Brüderle. De retruc, el secretari d'estat de Sanitat, Daniel Bahr, de 34 anys, ascendeix a ministre d'aquesta cartera, que fins fa poc dirigia el mateix Rösler. Juntament amb el secretari general de l'FDP, Christian Lidner, de 32 anys, tots tres assumiran la responsabilitat de reconquir el terreny perdut.

Crisi de confiança

Els liberals necessiten fer un pas endavant de forma urgent, perquè les enquestes continuen sent dolentíssimes. Els liberals, que han perdut el govern de Baden-Württemberg i s'han quedat fora del parlament de Renània Palatinat, també correrien el risc de quedar-se fora del parlament federal si se celebressin ara les eleccions en sumar no encara el 5% dels vots.

El 61% dels alemanys no creuen que l'FDP sigui un actor fiable, mentre que el 86% pensen que està més ocupat amb la crisi interna que amb els problemes del país. I el comportament de Brüderle no pot contradir-ho. Acusat de bocamoll i del fracàs al seu land (Renània-Palatinat), l'exministre d'Economia ha fet tot el possible per aconseguir aquesta setmana el liderat de la fracció parlamentària de l'FDP, amb la qual cosa es fa més poderós. La solució de buscar una sortida honorable a Brüderle pot ser un problema per a Rösler.

El flamant president de l'FDP no ha tingut ni la força ni la voluntat d'enviar Brüderle a galeres després de prendre-li el ministeri d'Economia i obligar Merkel a l'enèsim retoc de gabinet. Està prou satisfet de veure com a les bases del partit s'ha enterrat la destral de guerra i no s'ha demanat finalment el cap de Westerwelle com a ministre d'Exteriors. També li aplana prou el camí que una rival interna com Silvana Koch-Mehrin hagi dimitit com a vicepresidenta del Parlament Europeu per les acusacions que va plagiar la seva tesi doctoral.

Rösler creu que ha trobat un bon equip per afrontar les turbulències del partit, però haurà de revisar també a fons les idees d'un FDP que en dos anys al govern no ha dut a terme la rebaixa d'impostos promesa i tot just ha aconseguit reduir l'IVA als hotelers.

stats