URBANISME
Crònica 08/12/2011

Rentat de cara a la Barceloneta

La Barceloneta, la zona marinera de Barcelona, encara la recta final del pla de barris, que la va dotar de 16 milions. A mitjans del 2012, haurà rehabilitat 57 finques. El lífting inclou obres a places i carrers.

Maria Ortega
2 min
L'antiga Casa del Porró, un edifici construït el 1761, s'ha rehabilitat íntegrament i funcionarà com a equipament cultural.

BARCELONA.Aparcat, durant l'època de la regidora Itziar González, el pla que preveia universalitzar la instal·lació d'ascensors i eliminar bona part dels anomenats quarts de casa -pisos de menys de 30 metres quadrats-, la Barceloneta ultima ara la rehabilitació de finques més a la carta. Un lífting personalitzat que ha estat possible gràcies a la injecció econòmica que ha suposat la llei de barris, que el 2008 -quan encara no se n'havien congelat les convocatòries per crisi-, hi va injectar 16 milions d'euros a executar en diferents iniciatives durant quatre anys.

Amb aquest impuls extra, s'ha subvencionat la restauració de 57 dels 100 edificis que ho havien sol·licitat. Els 57 que han entrat en el pressupost assignat a la rehabilitació d'habitatges: 3,3 milions d'euros per canviar la cara d'un barri on el 40% dels edificis es van aixecar abans del segle XX. A més, bona part de la població sobrepassa els 65 anys, cosa que, com expliquen des de l'oficina del pla de barris, ha forçat a extremar els treballs de mediació. Analitzats els casos, 64 veïns han rebut una subvenció del 100% del cost de les obres per poder fer-hi front.

Aquests treballs ja han acabat en 33 de les finques i està previst que s'enllesteixin durant el primer semestre de l'any que ve a la resta d'edificis afectats per complir amb els timings marcats pel pla de barris, que es caracteritza per tenir un pressupost i un calendari tancats. Les obres inclouen la instal·lació d'una desena d'ascensors.

Però el pla de millores a la Barceloneta no es limita a la reforma d'habitatges. També s'ha destinat un milió i mig d'euros a actuacions com ara millorar la connexió de la trama urbana del barri amb el passeig Marítim o a arranjar les tres places interiors del conjunt d'habitatges de la Maquinista.

Destaca la rehabilitació de la popularment coneguda com a Casa del Porró -que ara passa a dir-se Casa de la Barceloneta de 1761-, un edifici que respon a l'arquitectura pròpia del barri a finals del segle XVIII i que ja ha obert com a equipament cultural.

stats