REVOLTES I REFORMES AL MÓN ÀRAB
Crònica 22/05/2011

Repressió als funerals de Síria

El règim sirià manté el pols contra els seus ciutadans i contra la comunitat internacional i ahir va obrir foc durant la celebració d'un funeral a la ciutat de Homs. Almenys cinc persones hi van morir.

Astrid Aran
3 min
Rebel·lió a la xarxa Un dels vídeos penjats a YouTube mostra una dona arrencant un pòster del president Al-Assad en una ciutat al nord de Damasc.

Barcelona."Els funerals s'han convertit en manifestacions. El règim ataca la gent fins i tot als cementiris, mentre enterren els seus familiars", deia ahir a l'ARA Mouafak Asad, un metge sirià que fa trenta anys que viu a Espanya i que fa un mes va visitar la seva ciutat natal, Homs, una de les grans víctimes de la repressió del règim sirià.

Ahir hi van morir cinc persones i una vintena més van resultar ferides durant les celebracions dels funerals. Enterraven els morts de les protestes del dia anterior. La mateixa escena que es repeteix a Síria des de l'inici de les inesgotables protestes a principis de març. Segons l'Organització Siriana pels Drets Humans, 44 persones van morir només aquest divendres arreu del país, tretze de les quals a Homs. Els testimonis asseguraven ahir que en els funerals s'hi van aplegar 40.000 persones i que les forces de seguretat van obrir foc contra la gran processó que recorria els carrers de la ciutat cap al cementiri. No va ser l'únic focus de la repressió violenta del règim, que també va intentar esclafar una manifestació a Saqba, un suburbi de la capital, Damasc.

Segons Al Jazeera, a Homs la gent ahir s'emportava els ferits a casa, ja que temien que si els traslladaven als hospitals, la policia secreta hi entraria per detenir-los. Quan Mouafaq Asad va anar a Homs, a mitjans d'abril, va presenciar una "massacre" a la plaça del Rellotge Nou, també després d'un funeral. "Els paramilitars ens van atacar tres cops. Vaig veure morir gent davant meu. Ens van dir que si no marxàvem acabarien amb nosaltres. Llavors sí que hi va entrar l'exèrcit. Ens atacava amb fusells", recorda Asad.

Posicions enrocades

El clam dels opositors és clar, contundent i tenaç: demanen llibertats i la caiguda del règim. I no cedeixen,tot i la brutalitat amb què respon l'aparell de seguretat. "L'estratègia del règim al llarg de la història és sempre la mateixa: a través de la por i a través de la mort es creuen que poden acabar amb qualsevol revolta. Però aquest cop s'han equivocat", explica Mouafak Asad.

Els activistes -com ja passa des de fa setmanes - van penjar ahir desenes de vídeos nous a la pàgina de Facebook Syrian Revolution 2011 per testimoniar el que el règim no vol que es vegi des de fora. Sota el lema "Llibertat avui i cada dia", mostraven imatges d'enormes pregàries silencioses, de masses de gent desafiant les forces de seguretat infiltrades entre la població, homenatges als màrtirs i esfereïdores estampes dels morts durant la repressió. La resposta oficialista, també per internet, la donava l'agència de notícies SANA, altaveu del règim, que va assegurar que les morts les causen "bandes armades que obren foc contra els ciutadans i la policia" i que les autoritats havien donat instruccions de no disparar. La distància entre el règim i els sirians mai havia estat tan abismal.

"Els que maten només estan preparats per matar i si no ho fan, els sentencien. L'exèrcit començarà a dividir-se, és el que esperem", explica Asad. Tot i la divisió que està patint la població siriana, ell manté l'esperança que "el canvi arribi des de dins", i assegura que els sirians a l'exili ja han començat a preparar una transició. Però hi ha molts dubtes sobre la taula: "Es pot negociar amb aquest règim? Qui ho acceptarà després de tantes morts? A qui no li han matat o detingut un familiar? Molts sirians a Barcelona tenen familiars detinguts o morts".

stats