ENERGIA
Crònica 26/01/2012

Repsol i Pemex segellen la pau amb un pacte industrial de deu anys

Ignasi Pujol
1 min
El director general de Petróleos Mexicanos (Pemex), Juan José Suárez Coppel.

BARCELONA.Repsol va anunciar ahir el que sembla el capítol final de la batalla accionarial que ha viscut la petroliera espanyola des del 29 d'agost, quan la constructora Sacyr i Petróleos Mexicanos (Pemex) van fer pública una aliança per sumar conjuntament prop del 30% de Repsol amb l'objectiu d'aconseguir el control de la companyia.

La companyia presidida per Antoni Brufau va comunicar ahir a la CNMV que negocia una "aliança industrial" amb Pemex. Segons aquest acord, les dues empreses es comprometen a col·laborar durant almenys deu anys en diverses àrees d'exploració petrolífera i de gas natural liquat, tant al continent americà com a Espanya i Portugal.

Pemex s'ha compromès a mantenir estable la seva participació accionarial a Repsol, entre el 5% i el 10%. El grup estatal mexicà, accionista històric de Repsol, controla actualment el 9,49% de la petroliera, després d'aquirir-ne un 4,62% al setembre.

Sacyr tenia aleshores el 20% de Repsol, però va veure's obligat a vendre la meitat d'aquesta participació a la mateixa Repsol al desembre per refinançar un crèdit de 5.000 milions d'euros amb la banca. El màxim accionista de Repsol és ara La Caixa, amb el 12,83% del capital de la petroliera.

stats