LITIGI CONSEQÜÈNCIES DE L'EXPROPIACIÓ
Crònica 18/04/2012

Repsol i Sacyr cauen i CaixaBank puja

Els inversors castiguen Repsol a la borsa i tanca la sessió amb una caiguda del 6,06%. Els dos principals accionistes de la petroliera segueixen camins oposats: Sacyr baixa un 5,92% i CaixaBank puja un 4,37%.

Toni Garganté
2 min
LES CONSEQÜÈNCIES 
 La Borsa de Buenos Aires. A l'Íbex espanyol, les empreses relacionades amb Repsol van rebre de diferent manera l'impacte de la crisi.

BARCELONA.Les reaccions de la borsa als esdeveniments polítics i econòmics sempre són difícils de mesurar. La crisi oberta dilluns a YPF no va afectar els mercats espanyols, que ja estaven tancats. Ahir la situació va ser diferent. Repsol va tancar amb una davallada del 6,06%, mentre que l'Íbex va comptabilitzar una revalorització del 2,28%. Fins aquí tot previsible.

Però era una incògnita comprovar fins a quin punt la situació podia afectar els accionistes de Repsol que cotitzen a la borsa espanyola -CaixaBank i Sacyr-, altres empreses amb una elevada presència a l'Argentina -com ara Telefónica, Gas Natural i Abertis (totes participades pel banc que presideix Isidre Fainé o bé per La Caixa)-, altres com Endesa i entitats com Banco Santander i BBVA.

Repsol rep el càstig

El grup que presideix Antoni Brufau va iniciar la sessió amb caigudes superiors al 7%, tenint en compte que el dia anterior havia tancat gairebé plana. Al final, les ordres de venda es van moderar una mica, amb el tancament ja explicat del 6,06%. Però els inversors preveien una caiguda més gran, tenint en compte que l'any passat YPF va representar el 25,6% del resultat operatiu del grup.

CaixaBank sura

El rebot que van experimentar tots els valors bancaris, després de molts dies de caigudes, va beneficiar clarament CaixaBank, que esperava un correctiu elevat. Però va acabar amb una revalorització del 4,37%, un dels augments més elevats de l'any. L'entitat controla el 12,97% de Repsol, i el president, Antoni Brufau, va ser nomenat per La Caixa.

Sacyr, en caiguda lliure

En aquest cas no hi va haver cap ajut sectorial i les accions de la constructora van tancar la sessió d'ahir amb una dura caiguda del 5,92%. Sacyr és el segon accionista de Repsol, amb un 10,01% del capital.

Gas Natural, fora de perill

La participada per Repsol i La Caixa manté molts interessos a l'Argentina i manté en comú amb la seva matriu el negoci de transport de gas natural liquat. Però no es va veure gaire afectada per la situació del seu soci industrial i va tancar amb una pujada lleugera del 0,51%.

Telefónica puja un 2,85%

Les accions de l'operadora van tancar la jornada borsària en els 11,5 euros per títol. No sembla, doncs, que les conseqüències de l'expropiació d'YPF hagin afectat altres sectors fora de l'energètic.

Abertis salva la situació

Amb un augment de la cotització del 0,78%, la concessionària d'autopistes va tancar en els 11,6 euros. L'empresa, també participada per La Caixa, té dues concessions a l'Argentina.

stats