ENERGIA
Crònica 11/01/2012

Repsol ven un 5% del capital a diferents fons d'inversió

Repsol ha encarregat la venda "accelerada" del 5% del seu capital. És la meitat de la participació que va comprar a Sacyr el 20 de desembre. Avui es coneixeran els compradors, que són fons d'inversió.

Ignasi Pujol
2 min
Explotació petrolífera del grup espanyol Repsol a Neuquén, a la Patagònia argentina.

BARCELONARepsol va anunciar ahir a la tarda a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que havia encarregat la venda "accelerada" d'un 5% del seu capital. Es tracta de la meitat de la participació que la petroliera va adquirir el 20 de desembre a la constructora Sacyr -fins aleshores el primer accionista del grup, amb el 20% de les accions- per 2.572 milions d'euros (21,066 euros per títol).

Fonts de la companyia van informar que la identitat dels compradors d'aquest paquet d'accions es coneixerà durant aquest matí, així com l'import de l'operació i els guanys registrats per la petroliera. El procés elegit per Repsol consisteix en una col·locació "accelerada" entre "inversors professionals i qualificats", és a dir, principalment fons d'inversió. Les entitats col·locadores del 5% de Repsol són BBVA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan i UBS. El valor borsari del 5% de Repsol és de 1.437 milions d'euros segons el tancament d'ahir (23,54 euros per acció, amb una capitalització total de la companyia de 28.739 milions d'euros).

Nou escenari

La venda d'aquest 5% de Repsol obre un nou escenari a la petroliera, que ha viscut cinc mesos intensos després de l'anunci, el 29 d'agost, de l'aliança entre Sacyr i la mexicana Pemex per aconseguir el control de la companyia. En no prosperar aquesta ofensiva, Sacyr es va veure abocada a desprendre's de part del seu paquet a Repsol per refinançar amb la banca el crèdit de 5.175 milions d'euros que li havien concedit el 2006 per comprar el 20% de la petroliera.

Les negociacions de Sacyr per vendre el 10% de Repsol a un grup energètic internacional no van poder tancar-se a temps i va ser la mateixa petroliera qui va comprar aquesta participació en concepte d'autocartera. D'aquesta manera, Sacyr va esquivar el concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) i Repsol va evitar una venda forçada i desordenada d'una part important del seu capital.

En lloc de vendre aquest 10% a un grup industrial, Repsol ha optat per col·locar un 5% entre diferents fons d'inversió i, en una segona fase, confia a vendre el 5% d'autocartera restant a un operador del sector. Fins fa unes setmanes els més bon posicionats per entrar a Repsol eren els grups xinesos Sinopec i CIC i la brasilera Vale.

Amb la col·locació accelerada del 5%, el nucli accionarial de Repsol es dissol i queden com a principals accionistes La Caixa, amb un 12,83%, Sacyr, amb un 10%, i Pemex, amb un 9,49%. La petroliera estatal mexicana podria incrementar la seva participació fins al 12,5% per tenir un segon conseller a Repsol.

Aquesta venda és la col·locació accelerada més important d'Espanya durant els últims anys -per sobre de les vendes parcials d'Amadeus i ACS- i una de les cinc més rellevants d'Europa des del 2010, entre les quals destaquen la venda de la sueca Nordea (2.148 milions d'euros), les alemanyes RWE (2.092 milions), Continental (1.781 milions) i Thyssenkrupp (1.631 milions).

stats