Crònica 19/04/2012

Repsol augura una llarga batalla judicial per YPF

El president de Repsol pronostica una llarga batalla als jutjats per solucionar el conflicte amb Buenos Aires. Mentrestant, l'Argentina anuncia un augment del 5% en la producció de petroli d'YPF.

Vicenç Moliné
2 min
Repsol augura una llarga batalla judicial per YPF

BARCELONA.El president de Repsol, Antonio Brufau, va vaticinar una llarga batalla judicial amb l'Argentina pel control d'YPF. Brufau es va mostrar confiat que els tribunals donaran la raó a Repsol i va afirmar que "els anys passen ràpid, les circumstàncies canvien, però les responsabilitats quedaran".

Brufau va fer aquestes declaracions a l'acte de posada en marxa de l'ampliació de la refineria que Repsol té a Cartagena, en què el va acompanyar el Príncep Felip, que no es va referir directament al conflicte.

Tot i que encara no ho ha anunciat definitivament, Repsol estudia portar l'Argentina al tribunal del Banc Mundial, el Centre Internacional de Solució de Diferències Relatives a Inversions (CIADI). Espanya, per la seva banda, també vol denunciar el cas davant de l'OMC.

L'expropiació va fer caure les accions de Repsol un 6,21%, gens comparable amb la caiguda de les accions d'YPF a Buenos Aires, que es van desplomar un 28,66%.

Malgrat això, el decret que va acompanyar el projecte de llei permet als funcionaris argentins prendre el control d'YPF, i la primera mesura va ser augmentar la producció de petroli un 5%. Els gestors van decidir produir 66.000 metres cúbics mensuals més de petroli i van començar a renegociar els contractes amb els distribuïdors. L'expropiació d'YPF també inclourà YPF Gas, segons el senador oficialista Aníbal Fernández.

Represàlies de la UE

Espanya està buscant el suport dels estats membres de la UE per tenir més força davant l'Argentina i sembla que tant els socis com l'executiu comunitari li fan costat. Brussel·les i la presidència de torn danesa van reiterar ahir el seu suport "total" a Espanya. El Parlament Europeu va debatre ahir el cas en sessió plenària i demà adoptarà una resolució consensuada entre els principals grups per condemnar la decisió del govern argentí. El text demana a la UE i la CE que defensin "l'interès comunitari" i obre la porta a possibles sancions contra l'Argentina.

stats