ENERGIA
Crònica 08/11/2011

Repsol troba la reserva de petroli més important de la seva història

Ignasi Pujol
2 min
Repsol troba la reserva de petroli més important de la seva història

Barcelona.El grup espanyol Repsol YPF va anunciar ahir el descobriment petrolífer més important de la seva història. La companyia, creada el 1987, va confirmar els primers resultats exploratoris en una de les reserves d'hidrocarburs no convencionals més grans del món, denominada Vaca Muerta, a la província argentina de Neuquén, al sud del país.

La petroliera, participada per Sacyr (20%) i La Caixa (12,97%), ha trobat un volum de recursos recuperables de 927 milions de barrils, 741 milions dels quals corresponen a cru d'alta qualitat, i la resta a gas.

La troballa se situa en una superfície de 428 quilòmetres quadrats a l'àrea anomenada Loma la Lata. Concretament, s'han perforat i posat en producció quinze pous verticals, amb un volum total de producció de prop de 5.000 barrils de petroli diaris.

El descobriment anunciat ahir equival a les actuals reserves provades d'YPF, la filial argentina de Repsol, que posseeix la concessió dels terrenys perforats. Repsol controla un 57,5% d'YPF (petroliera estatal privatitzada l'any 1999) i el grup Petersen n'ostenta un 25,5%.

Al mateix temps, la troballa és molt superior a la suma dels descobriments del Brasil, que era l'aposta estratègica de Repsol durant els últims anys. La petroliera espanyola ha reportat un total de 34 descobriments de petroli i gas en diferents parts del món des de l'any 2008. Gràcies a la intensificació de l'estratègia exploratòria, la companyia ha superat l'època en què era considerada per alguns actors del mercat com una "petroliera sense petroli".

Al marge d'aquests 428 quilòmetres quadrats en els quals s'han detectat prop de mil milions de barrils de petroli i gas, la companyia ha iniciat les prospeccions en una altra àrea productiva de 502 quilòmetres quadrats de la mateixa formació de Vaca Muerta.

Noves expectatives

Els pous perforats en aquesta zona assoleixen volums de producció similars als de la zona prèviament esmentada, i amb una alta qualitat. Segons l'empresa presidida per Antoni Brufau, aquesta nova zona obre una expectativa de grans volums per desenvolupar en el futur, una vegada que es facin els estudis corresponents i finalitzin els treballs preliminars necessaris per quantificar els recursos.

L'àrea examinada forma part dels 12.000 quilòmetres quadrats que formen la concessió d'YPF. Repsol considera que la seva troballa pot transformar el potencial energètic de l'Argentina i del Con Sud en general.

L'anunci d'ahir es va produir després del tancament de la borsa. Les accions de Repsol van tancar la sessió amb una pujada de l'1,16%, fins als 20,905 euros. La capitalització de la companyia ascendeix a 25.522 milions d'euros.

Reacció de les borses

La magnitud històrica del descobriment de l'Argentina fa pensar que els títols de la petroliera espanyola es revaloritzaran durant els pròxims dies, tot i que l'actualitat sobre la crisi del deute a l'eurozona pot difuminar aquest efecte a curt termini.

En qualsevol cas, els accionistes de Repsol tenen motius per estar d'enhorabona, entre els quals cal remarcar la peculiar situació que viu Sacyr, el primer accionista. La constructora espanyola ha de refinançar abans del 21 de desembre el crèdit de 4.900 milions d'euros que va assumir amb la banca per comprar el 20% de Repsol el 2006.

Després de la destitució de Luis del Rivero i que assumís la presidència Manuel Manrique, sembla que el pacte amb la mexicana Pemex per al control de Repsol pot haver quedat en paper mullat, i guanya força la idea de la venda d'un 5% de la petroliera.

stats