CONFLICTE ENERGÈTIC
Crònica 15/04/2012

Repsol salva el primer 'match ball' a YPF

El govern espanyol interpreta com una petita victòria la decisió del govern argentí de no tirar endavant la nacionalització d'YPF. Però encara queden molts interrogants per resoldre.

àlex Font Manté
2 min

BARCELONARepsol segueix controlant YPF, la primera empresa argentina per nombre de treballadors, malgrat que el govern argentí ja té redactat el projecte de llei per expropiar-ne el 50,01% de les accions, segons la premsa del país. Després de rebre pressions de tota mena durant les últimes setmanes, la companyia presidida per Antoni Brufau ha aconseguit traslladar el conflicte a l'esfera diplomàtica a temps perquè el govern argentí deixés en suspens una decisió que semblava imminent.

La presidenta argentina, Cristina Fernández, ha preferit guardar silenci des que el govern espanyol va apujar el to de les amenaces ("una agressió a Repsol serà una agressió al govern espanyol", han repetit en els últims dies diversos membres de l'equip de Mariano Rajoy) i des de la companyia s'ha vist amb esperança que la Comissió Europea hagi donat suport incondicional a Espanya en aquest conflicte.

El govern espanyol creu que, després de salvar el primer match ball , la situació ha millorat. "Sembla que les coses s'estan canalitzant", va afirmar ahir el ministre d'Indústria, José Manuel Soria. Dijous, Soria havia estat el primer membre del govern espanyol a alçar la veu a través d'un vídeo improvisat que va gravar des de Varsòvia, on estava celebrant una cimera bilateral entre Espanya i Polònia, el mateix dia en què el govern argentí decidia si executava la nacionalització d'YPF. Posteriorment, el ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel García-Margallo, es va afegir a les pressions cridant a consultes l'ambaixador argentí a Madrid.

De tota manera, fonts del sector consideren que encara no es pot dir que Repsol hagi aconseguit reconduir la situació. Segons Repsol, les declaracions de José Manuel Soria afirmant que la situació ha millorat "són més una declaració política que una altra cosa". La pressió sobre Repsol havia anat creixent en les últimes setmanes després que els governadors de sis províncies argentines retiressin a YPF les llicències per operar. Salvat el moment crític de dijous, ara un dels riscos que hi ha és que Cristina Fernández no prengui cap decisió en ferm i que la situació "s'enquisti", segons les mateixes fonts.

YPF és un emblema nacional argentí i, a més, és l'empresa més gran del país (amb més de 15.000 treballadors directes). Antigament era propietat de l'estat, però Repsol va prendre'n el control l'any 1999. Actualment genera dos terços de la producció petroliera de Repsol.

stats