CURSA PEL PETROLI AL GEGANT DE L'AMÈRICA LLATINA
Crònica 29/12/2010

Repsol segella l'aliança amb Sinopec al Brasil i guanya 2.860 milions

Ignasi Pujol
1 min
Plataforma de Repsol a la Cuenca de Santos, al Brasil.

BarcelonaRepsol va tancar ahir l'operació corporativa més important protagonitzada per una empresa espanyola durant l'any 2010. La petroliera participada per Sacyr (20%) i La Caixa (12%) van segellar la seva aliança amb la xinesa Sinopec (China Petroleum & Chemical Corporation) al Brasil.

La junta d'accionistes de Repsol Brasil va aprovar ahir a Rio de Janeiro una ampliació de capital de 7.111 milions de dòlars (5.413 milions d'euros), subscrita íntegrament per Sinopec. D'aquesta manera, el grup espanyol manté el 60% de la filial brasilera i el gegant xinès passa a controlar el 40% de les accions, tal com van pactar l'1 d'octubre les dues companyies.

L'operació, que estava condicionada als preceptius permisos de les autoritats de la República Popular de la Xina, suposa valorar Repsol Brasil en 17.777 milions de dòlars (13.532 milions d'euros). L'entrada de Sinopec al capital de la companyia genera unes plusvàlues comptables de 3.757 milions de dòlars (2.860 milions d'euros) per a Repsol.

Aquesta aliança dóna lloc a una de les principals empreses energètiques de l'Amèrica Llatina. Els fons obtinguts amb l'operació asseguren les inversions necessàries per al desenvolupament dels jaciments marins de Repsol al Brasil (un dels països amb més potencial de creixement del món), que inclouen alguns dels principals descobriments del món, com els obtinguts als blocs de Guará i Carioca.

Repsol i Sinopec volen créixer al Brasil (un mercat dominat per la petroliera estatal Petrobras) i participar, "conjuntament o per separat", en futurs concursos. El president de Repsol, Antoni Brufau, va destacar el "breu període de temps" en què s'ha tancat l'operació.

stats