EL CREIXEMENT ALS EUA
Crònica 28/04/2011

La Reserva Federal manté el preu del diner

Els Estats Units es troben en la difícil situació de compassar l'augment de la inflació amb el creixement econòmic. La Reserva Federal va decidir mantenir el preu dels tipus d'interès per sota d'un 0,25%.

Núria Ferragutcasas
2 min
Ben Bernake en la roda de premsa en què va donar a conèixer les previsions de la FED.

Washington.El president de la Reserva Federal, Ben Bernake, va posar fi ahir al tradicional secretisme de la institució. En una conferència de premsa sense precedents, Bernake va anunciar que la Fed mantindrà els tipus d'interès per sota d'un 0,25%. Una mesura contrària a la que va decidir el seu homòleg del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, que va elevar el preu del diner a l'Eurozona en un quart de punt, fins al 1,25%.

Un cop s'ha conegut la decisió de la Reserva Federal, la moneda americana ha seguit perdent posicions i l'euro s'ha situat per sobre dels 1,47 dòlars. Els Estats Units mantindran els tipus d'interès a nivells excepcionalment baixos durant "un període prolongat" de temps, a conseqüència de les condicions econòmiques actuals. Bernake va explicar que "probablement" caldran almenys dues reunions més, les convocades al juny i a l'agost, abans que l'autoritat monetària decideixi revisar a l'alça els tipus.

Tot i així, l'evolució de l'economia nord-americana segueix el bon camí, ja que "avança a un ritme moderat" i les condicions generals del mercat laboral estan millorant "de forma gradual". La seva previsió de creixement d'aquest any per als Estats Units estarà entre un 3,1% i un 3,4%, per sota del previst al mes de gener, quan es va dir que podria arribar a un 3,9%. Malgrat aquesta rebaixa, la Reserva Federal va millorar la seva expectativa sobre l'ocupació i va calcular que aquest any la taxa d'atur estarà entre un 8,4% i un 8,7%, comparat amb una expectativa d'entre un 8,8% i un 9% feta al gener.

Atenció amb la inflació

Una de les grans preocupacions dels nord-americans és la pujada dels carburants i dels aliments. La Reserva creu que la inflació estarà entre un 2,1% i un 2,8%.

Tot i l'expectativa d'una inflació més accelerada, Bernake va ratificar la seva política monetària de tipus d'interès baixos, però va admetre que la Fed es troba en una cruïlla difícil per complir el seu mandat de fomentar el creixement econòmic i mantenir sota control el preu del diner. "En última instància, si la inflació persisteix no hi ha substitut per a l'acció. Haurem d'abraçar [aquesta opció]", va dir el president. D'altra banda, Bernake va confirmar que al juny s'acabarà, com estava previst, el pla d'estímul monetari de 600.000 milions de dòlars mitjançant la compra de bons del Tresor.

La mesura ha estat criticada per alguns economistes, que creuen que no ha ajudat la recuperació del país. Bernake va defensar la seva política monetària, però va assegurar que l'expansió quantitativa no es notarà gaire en els mercats financers. El dèficit i el deute dels Estats Units van acaparar també algunes de les preguntes dels periodistes. Davant l'advertència de l'agència S&P de revisar en negatiu la perspectiva de la qualificació del deute americà, Bernake va assegurar que no és cap sorpresa per a ningú que llegeixi diaris que els Estats Units tenen un situació fiscal preocupant de la qual cal ocupar-se. La Reserva Federal és el principal creditor del govern federal, ja que posseeix més de la meitat del deute.

stats