INFORME ANUAL AL PARLAMENT
Crònica 29/03/2011

El Síndic acusa el govern espanyol de no col·laborar

Joan Serra
2 min
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ahir a les dependències del Parlament.

Barcelona.El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, no es va mossegar la llengua en la presentació de l'informe que recull l'actuació de la institució durant l'exercici 2010. En la primera de les dues sessions programades al Parlament per analitzar la seva actuació -la segona serà l'11 d'abril-, Ribó va censurar l'actitud opaca de la delegació del govern espanyol a Catalunya. El síndic va assenyalar-la com un exemple flagrant de falta de col·laboració, perquè no havia respost a cap de les preguntes que se li van plantejar, ni tan sols per la mort d'un jove en un centre d'internament d'estrangers a Barcelona. Ribó va recordar que el "silenci" de la delegació del govern espanyol suposava "incomplir la llei". En el llistat d'administracions poc transparents, el síndic va afegir-hi alguns ajuntaments (va citar, entre d'altres, el de Sitges), i tampoc es va estalviar una referència al comportament de Renfe.

Ribó va reiterar, davant dels representants dels grups parlamentaris, la seva "preocupació" per la disparitat de criteris dels ajuntaments a l'hora d'empadronar els ciutadans, un tema estretament lligat a la immigració. "El padró és una fotografia de la gent que viu al municipi", va recordar el Síndic, que també va posar èmfasi en els endarreriments de l'administració a l'hora de pagar factures pendents.

Actuació d'ofici pel burca

Ribó va detallar ahir que ha iniciat una actuació d'ofici per estudiar si es produeix alguna vulneració de drets en aquells municipis que han regulat l'ús del burca i el nicab en els equipaments públics. De moment, ha sol·licitat informació als consistoris. El síndic entén que s'ha d'analitzar si els ens locals són competents per establir aquest tipus de restriccions. El Govern va anunciar recentment la seva intenció de regular l'ús del burca un cop hagin passat les eleccions municipals. Ribó va iniciar l'any passat 21.504 actuacions, en les quals s'inclouen 6.095 queixes (28%), que van créixer un 2,6% respecte al 2009.

stats