ENSENYAMENT
Crònica 21/12/2011

Rigau adverteix a Rajoy que la immersió no es toca

El Govern adverteix a Rajoy que "imposar" el castellà i l'anglès com a llengües vehiculars significaria "un xoc" amb la llei d'educació de Catalunya. El batxillerat de tres anys divideix el sector educatiu.

Auri Garcia Morera
2 min
ESCOLA EN CATALÀ
 La sentència del Suprem de fa un any i l'ultimàtum del TSJC del setembre ja van provocar preocupació pel futur de l'escola en català.

BARCELONA.La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, creu que els alumnes catalans han de "dominar bé" català, castellà i anglès i considera que en aquest sentit "no hi ha d'haver cap problema" amb Mariano Rajoy, que dilluns va defensar el trilingüisme a les aules. "El problema pot aparèixer i, per tant, hem d'estar atents, si ens volen imposar la manera d'aconseguir aquests objectius", va precisar ahir Rigau en una entrevista a RAC1. "Si ens diguessin que s'han de fer tantes matèries en una llengua, tantes en l'altra i tantes en l'altra, hi hauria un xoc amb la llei d'educació", va advertir en referència a possibles atacs a la immersió lingüística.

El portaveu de la plataforma Somescola.cat, Miquel Àngel Essomba, demana "trencar la fal·làcia que l'única manera d'aconseguir que els alumnes dominin les tres llengües sigui amb un repartiment equitatiu de les hores lectives en les tres llengües". Essomba denuncia que "no és una qüestió pedagògica sinó política", i defineix l'aposta del PP per l'educació trilingüe com "una agressió més als valors, símbols i identitat de la nació catalana".

El batxillerat de tres anys divideix

La consellera Rigau es va mostrar favorable a la proposta de Rajoy d'un batxillerat de tres anys que començaria als 15 anys, de manera que el primer curs seria obligatori, amb l'alternativa de fer un primer curs de formació professional també obligatori. "Tot fa pensar que és millor que ja els orientis a partir dels 15 anys, perquè si no n'hi ha que cauen del sistema", va argumentar Rigau.

La proposta, però, genera debat en el sector. Rosa Cañadell, presidenta del sindicat USTEC, creu que el batxillerat de dos anys és massa curt, però afegeix: "No estem d'acord que això signifiqui fer més curta l'ESO. Una altra cosa és que en l'últim any de l'ESO hi hagi una preparació més cap al batxillerat o cap a la formació professional, però això ja existeix d'alguna manera, i està molt més definit i queda molt més clar". Pere Farriol, president de la Federació d'AMPA d'ensenyament secundari, coincideix amb aquest plantejament: "Estem d'acord amb el batxillerat de tres anys, però no amb la reducció de l'ESO a tres anys".

stats