ENSENYAMENT
Crònica 12/05/2011

Rigau exigeix el mateix tracte que Andalusia

La Generalitat s'acull als criteris pactats per l'Estat i Andalusia i demana poder convocar oposicions per a 2.580 professors. Això és el doble de les 1.245 places previstes i que el Govern central va recórrer.

Sònia Sánchez
2 min
Unes 15.000 persones s'han inscrit ja a les oposicions de mestre de secundària a Catalunya. Per preparar-les, poden estudiar pel seu compte o anar a classe.

Barcelona.La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, haurà d'estirar les orelles al seu company de gabinet Manuel Chaves. L'acord que va tancar abans-d'ahir el ministeri de Política Territorial i Administració Pública, que dirigeix Chaves, amb la Junta d'Andalusia podria deixar en paper mullat el recurs que Salgado va presentar a la convocatòria d'oposicions catalanes de secundària.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, s'acull als criteris de càlcul pactats per l'Estat en el cas d'Andalusia i els comptes li donen el doble de places de les que actualment estan convocades, i recorregudes pel govern espanyol. Així, mentre que el recurs considera excessives les 1.245 places que convocava el Govern, amb l'acord andalús a la mà, la Generalitat podria arribar a convocar finalment 2.580 places.

Les 3.796 places de mestre que convocarà Andalusia, amb l'aprovació de l'Estat, sorgeixen de sumar el 30% de jubilacions (1.596) que permet reposar la llei dels pressupostos de l'Estat per al 2011 i 2.200 places que s'afegeixen per la consolidació dels llocs de treball d'aquells que eren interins l'1 de gener del 2005, en virtut de la disposició transitòria quarta de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic. Aquesta disposició permetria convocar a Catalunya 2.145 places, que sumades a les 435 que representen el 30% de jubilacions, com reclama Salgado, serien 2.580.

"Celebrem que això obri la porta a aplicar uns criteris que desencallin el tema a Catalunya", va dir Rigau, no sense abans denunciar la "desigualtat de tracte" que l'Estat ha demostrat cap a les administracions catalana i andalusa. "El tracte inicial ha estat desigual, però esperem que el tracte final sigui igual i Catalunya es pugui acollir al pacte andalús", va dir. Això és el que Rigau demanarà al govern central en la reunió prevista la setmana que ve per desencallar la qüestió. Mentrestant, la Generalitat ja ha presentat les seves al·legacions al recurs judicial, on s'agafa també a l'acord andalús per argumentar que 1.245 places no són excessives i demana que no se suspenguin les oposicions.

stats