PERTORBACIÓ CLIMÀTICA
Crònica 07/11/2011

Rius a vessar per quatre dies de pluja constant

Quatre dies seguits de pluja han omplert a vessar els rius, especialment a les comarques de Girona, i han deixat episodis d'esllavissades, baixos inundats i veïns desallotjats per esquerdes i esvorancs.

Sònia Sánchez
2 min
Rius a vessar per quatre dies de pluja constant

BarcelonaTot i que la intensitat no permet qualificar-lo de temporal, l'episodi de pluges que va començar dijous passat i que sembla que encara no ha acabat ha omplert a vessar els rius, especialment al nord de Girona, però també a la zona central de Catalunya. La Muga i alguns dels seus afluents, com el Llobregat d'Empordà (que va pujar quatre metres en poques hores), estaven ahir pròxims al desbordament, i Protecció Civil de la Generalitat va reactivar la prealerta del pla Inuncat d'emergències per inundacions -desactivada el dia abans- a causa de la persistència de les pluges, que encara es preveia que es mantinguin avui. Els cabals del Fluvià i del Ter també havien crescut molt i ahir es recomanava extremar les precaucions a les vores de rius i rieres des de l'Empordà fins al Maresme.

De l'Empordà a la Teixonera

Les precipitacions van descarregar ahir especialment a la zona de l'Empordà, que va acumular fins a 153 litres per metre quadrat a prop de la Jonquera, tot i que el Pirineu lleidatà no se'n va salvar i alguns indrets del Pallars Sobirà, com Certascan, van acumular uns 160 litres per metre quadrat el cap de setmana.

Al nord de Barcelona, la pluja que va caure de manera incessant dissabte a la nit i durant tot el dia d'ahir va tornar a col·lapsar el clavegueram de la plaça Isop, al barri de la Teixonera, on divendres a la tarda l'acumulació d'aigua subterrània va obrir un esvoranc de 20 metres quadrats. Tot i que el forat s'havia tapat amb formigó, el subministrament de gas encara estava tallat i l'Ajuntament va considerar que el terreny no era prou estable, de manera que la quinzena de veïns evacuats divendres de l'edifici més pròxim a l'esvoranc no van poder tornar ahir a casa seva.

A Lleida continuen també fora de casa els 32 veïns d'un immoble de la plaça del Dipòsit desallotjats dissabte després que hi apareguessin esquerdes, molt probablement per les pluges.

Més de 500 trucades al 112

Des de l'inici d'aquesta pertorbació, que Interior situa el dijous 3 de novembre, el telèfon d'emergències de la Generalitat 112 ha atès 531 trucades vinculades a la pluja. Els Bombers de la Generalitat van fer ahir una setantena d'intervencions per netejar baixos inundats i carreteres on havien caigut arbres, branques i rocs. Una esllavissada de terra va obligar a tallar un dels accessos a la ciutat de Girona, a l'extrem del carrer Emili Grahit. A Molins de Rei un despreniment de terra també va obligar a tallar a la circulació el carrer Sant Antoni Maria Claret, segons informa Josep Ferrer.

Al conjunt de la xarxa viària, les esllavissades també van obligar a tallar durant unes quantes hores la GI-551 a Santa Coloma de Farners (Selva). Altres carreteres de Girona, com la C-31 a Ullà, la GIP-5129 a Borrassà i la GIV-6229 a Vilamalla, també es van tancar a la circulació per inundacions a la calçada.

Marxa l'aigua i ve el vent

Tot i que les pluges anaven de baixa ahir a la tarda, la previsió deia que avui encara cauran alguns xàfecs, més puntuals i esporàdics, sobretot al Pirineu i a la part oriental del país. A més, Protecció Civil alerta que s'esperen fortes ratxes de vent a partir d'avui i onades de fins a 2,5 metres a tot el litoral, excepte a l'extrem sud. Sembla que aquesta primera setmana de novembre passada per aigua encara pot guardar algunes sorpreses.

stats