PRESIDENCIALS ALS EUA
Crònica 02/02/2012

Romney: "No em preocupen els pobres, ja estan protegits"

J. Zeleny / J. Rutenberg
2 min
Romney: "No em preocupen Els pobres, ja estan protegits"

THE NEW YORK TIMES / TAMPA (FLORIDA)Malgrat promocionar-se com el candidat moderat, les intencions de Mitt Romney són clares. Després d'aconseguir dimarts una victòria clau en les primàries de Florida, el candidat republicà va assegurar ahir a la CNN que només li interessa la classe mitjana: "No em preocupen els molt pobres. Tenim una xarxa de seguretat per a ells. Si cal reparar-la, ho farem. No em preocupen els molt rics; simplement els va bé -va dir-. Em preocupa el cor d'Amèrica, el 90 o 95 per cent d'americans que pateixen".

Amb el triomf de Florida, Romney ha refermat la seva posició dominant entre els candidats republicans en la cursa per la Casa Blanca. El triomf de l'exgovernador de Massachusetts ha fet esborrar ràpidament els interrogants que van créixer fa només deu dies, quan Gingrich va manllevar-li el lideratge en les primàries de Carolina del Sud.

"Unes primàries aferrissades no ens han de dividir", va dir Romney als seus seguidors just després de conèixer els bons resultats de les primàries a Florida. "La batalla ens dóna més experiència. I guanyarem". Vestit ja de candidat favorit, Romney va instar els republicans a concentrar-se en la derrota d'Obama. "Estic preparat per dirigir aquest partit i liderar la nostra nació", va dir.

Els resultats de Florida portaran a reordenar les opcions republicanes. L'altre gran aspirant, Newt Gingrich, ha promès que continuarà la pugna i que foragitarà qualsevol escomesa, però ja ha topat amb les dures declaracions de l'ultraconservador Rick Santorum, que va quedar en un distant tercer lloc. El suport de Romney en tots els segments de l'electorat republicà ha quedat clar a Florida. Cap estat reflecteix millor la diversitat geogràfica, política i ètnica dels EUA.

Romney va derrotar Gingrich per un marge de 14 punts, una diferència que el multimilionari espera que sigui prou contundent per minar les capacitats de Gingrich a convertir-se en un rival creïble. Però l'expresident de la Cambra de Representants dels Estats Units no ho veu d'aquesta manera. Dimarts es va adreçar a una gran multitud congregada a Orlando damunt d'un cartell que especificava que encara queden "46 estats per visitar", un missatge clar per a tots aquells que ja qüestionen el seu futur en la cursa per la Casa Blanca. "Combatrem arreu i guanyarem", va dir.

Però Gingrich ha de bregar amb l'opció de Santorum que, malgrat els mals resultats, confia que la intensa campanya que ja ha fet en les pròximes cites de Nevada i Colorado doni els seus fruits i l'entronitzi com l'abanderat de l'oposició a Romney. "A Florida, Gingrich va tenir la seva oportunitat -va dir l'exsenador per Pennsilvània- però jo ara seré l'alternativa conservadora, seré l'anti-Mitt".

La campanya presidencial

La victòria de Romney l'ha portat una altra vegada a preocupar-se per unir el partit i combatre el president. "El meu lideratge acabarà amb l'era Obama i començarà una nova etapa de prosperitat als Estats Units", va dir, sonant més com un candidat a les eleccions generals. Mentre una multitud cantava el seu nom a Tampa -la mateixa ciutat on s'escull l'opció republicana a finals d'agost- va afegir: "Quan tornem aquí d'aquí set mesos per a la nostra convenció, el nostre serà un partit unit amb una butlleta guanyadora per a Amèrica".

stats