ELS CANDIDATS REPUBLICANS A LA CASA BLANCA
Crònica 24/02/2012

Romney ataca per aturar Santorum

Mitt Romney ha tret les urpes. El favorit de la cursa republicana passa a l'atac contra el seu rival Rick Santorum per aturar-ne l'ascens. Tots dos van oferir ahir un espectacle de retrets i acusacions.

Núria Ferragutcasas
3 min
ACUSACIONS I RETRETS ENTRE SOMRIURES L'exgovernador de Massachusetts i favorit en la cursa republicana, Mitt Romney (dreta), bromeja amb l'ultraconservador Rick Santorum en el debat previ a les primàries claus d'Arizona i Michigan. Els candidats no van parar de llançar-se retrets durant tot el programa. Santorum s'ha convertit en el nou gran rival de Mitt Romeny.

WASHINGTONLes primàries republicanes continuen atrapades en la incertesa. El candidat favorit, l'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney, és incapaç de convèncer una majoria dels votants per sentenciar la nominació. Romney té grans recursos econòmics, una bona organització i el suport de l' establishment del partit però no entusiasma les bases.

L'últim debat republicà, celebrat ahir a Arizona, va presentar un espectacle lamentable d'atacs i retrets entre Mitt Romney i el seu màxim rival, Rick Santorum. Una divisió que de moment només beneficia el president, Barack Obama. L'exgovernador de Massachusetts va censurar amb contundència la carrera política de Santorum al Senat dels Estats Units per aturar el seu ascens en els sondejos. Santorum, exsenador de Pensilvània -que va aconseguir a principis de mes l'etiqueta de candidat anti-Romney amb la seva inesperada triple victòria a Colorado, Missouri i Minnesota-, s'ha convertit en la gran amenaça per a la candidatura de Romney.

Un agressiu Romney va posar contra les cordes Santorum més d'un cop acusant-lo de votar a favor, quan era senador, de lleis i programes socials que van augmentar de manera innecessària la despesa del govern federal. "Mentre jo lluitava per salvar els Jocs d'Hivern, vostè votava a favor d'un pont cap enlloc", va etzibar l'exgovernador. El congressista texà Ron Paul també va criticar les decisions de l'exsenador Santorum perquè són contràries al que predica. "Vostè és fals, és un engany", va assegurar.

Santorum, que lidera les enquestes nacionals amb més de sis punts d'avantatge, va aguantar bé la pressió i, al contraatac, va posar en dubte les credencials conservadores de Mitt Romney en temes com l'avortament o el matrimoni homosexual.

Michigan, estat decisiu

A només quatre dies de les primàries a Arizona i Michigan, Mitt Romney lidera en el primer estat però empata amb Santorum en el segon. Una derrota de Romney a Michigan podria debilitar molt les seves opcions en la cursa republicana, ja que revelaria que és incapaç de guanyar en un estat que a priori li és favorable, perquè és on va néixer i créixer, i a més el seu pare en va ser governador a finals dels anys seixanta.

Amb una victòria en un dels dos estats, Santorum consolidaria el seu lideratge entre l'ala més conservadora, que continua dividida entre ell i Newt Gingrich. L'exsenador necessita que les primàries es converteixin en un duel entre ell i Romney per aconseguir la nominació republicana. Però Gingrich, exlíder de la Cambra de Representants, està disposat a lluitar fins al final i espera ressuscitar la seva candidatura per tercer cop amb un triomf en les primàries de Geòrgia i Tennessee, dos estats del sud que votaran juntament amb vuit estats més en el Superdimarts del 6 de març.

Sigui qui sigui el guanyador d'Arizona i Michigan, encara queda molta carrera per arribar els 1.144 delegats necessaris per obtenir la nominació. Mitt Romney només en té 112, Rick Santorum 72 i Newt Gingrich 32. A més, els votants conservadors continuen indecisos perquè cap dels quatre candidats compleixen les expectatives i voldrien més opcions. Una possibilitat que no es descarta si al final s'arriba a la convenció republicana, que se celebrarà al setembre a Florida, sense un candidat clar. "Els republicans voldrien combinar en una persona la visió econòmica de Mitt Romney, el conservadorisme social de Rick Santorum, l'habilitat en els debats de Newt Gingrich i l'entusiasme dels votants joves de Ron Paul", escriu Larry Sabato, professor de ciència política de la Universitat de Virgínia, en el seu blog. Un híbrid republicà impossible.

stats