PRIMÀRIES ALS EUA
Crònica 20/01/2012

Romney no va guanyar a Iowa

Mitt Romney va perdre a Iowa contra Rick Santorum per 34 vots, segons l'últim recompte. Les primàries republicanes fan un gir inesperat amb la sortida de Rick Perry, que afavoreix Newt Gingrich.

Núria Ferragutcasas
2 min
TOTS CONTRA EL FAVORIT 01. L'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, ahir durant un acte de campanya a Carolina del Sud. El favorit en la cursa presidencial ha patit un primer revés després que el Partit Republicà anul·lés la seva victòria en els primers caucus d'Iowa. 02. El conservador Rick Perry va abandonar ahir les primàries i va apostar per Newt Gingrich.

WASHINGTONPinten bastos per al candidat republicà Mitt Romney. En qüestió de només quatre dies, se li ha complicat la primària a Carolina del Sud d'aquest dissabte, on esperava una contundent victòria per sentenciar la batalla per la nominació del seu partit a les eleccions presidencials del novembre.

Dilluns el seu màxim rival, Newt Gingrich, aconseguia una actuació estel·lar en el debat republicà; dimarts Romney confessava que paga un 15% dels impostos, un percentatge més baix que la mitjana dels seus conciutadans; dimecres la cadena de televisió ABC assegurava que Romney té milions de dòlars invertits a les illes Caiman, i ahir el partit republicà d'Iowa anunciava que Rick Santorum, i no Romney, va ser el guanyador del caucus d'aquest estat. Per acabar-ho d'adobar, el governador de Texas, Rick Perry, també va anunciar ahir que es retirava de la cursa republicana i que donava suport a Newt Gingrich perquè, segons ell, és "un conservador visionari que pot transformar el país".

La setmana horribilis de Mitt Romney va arribar ahir al seu màxim quan es va revelar la pèrdua del seu valuós triomf al caucus d'Iowa, després d'un últim recompte que ha durat més de dues setmanes. Matt Strawn, president del Partit Republicà d'Iowa, va assegurar que els nous resultats mostraven que l'exsenador Rick Santorum havia guanyat per 34 vots, però que no es podia determinar un clar guanyador perquè s'havien perdut els vots de vuit de les 1.774 circumscripcions i, per tant, el partit considerava que hi va haver un empat. Tot i així, Santorum, que la setmana passada va obtenir el suport de líders evangelistes, va proclamar la seva victòria, ja que espera que això l'ajudi a guanyar vots de cara a la pròxima primària.

Gingrich puja

"Suspenc la meva campanya i dono suport a Newt Gingrich per a la presidència dels Estats Units", va anunciar ahir el governador de Texas, Rick Perry. El seu meteòric ascens en la cursa republicana de l'agost passat, quan va presentar la candidatura, es va evaporar en només un mes. Perry va cometre molts errors i va ser incapaç d'aixecar cap després de quedar-se en blanc en un dels debats republicans. "Gingrich no és perfecte, però el seu cor és conservador", va concloure el governador texà.

La retirada de Perry reforça la candidatura de l'expresident de la Cambra de Representants Newt Gingrich, que també ha rebut el suport velat de Sarah Palin, i ahir ja va afirmar que és "l'únic conservador capaç de guanyar Mitt Romney". Si Gingrich aconsegueix agrupar el vot més conservador, ara dividit entre ell i Rick Santorum, podria obtenir una victòria a Carolina del Sud que allargarà les primàries. S'haurà de veure com l'afecten les declaracions de la seva exdona, que en una entrevista a la televisió ABC va dir que Gingrich li havia proposat un matrimoni obert.

De moment, una enquesta de Rasmussen d'ahir donava Gingrich com a guanyador amb un avantatge de dos punts, però en altres, com la de la NBC, Romney lidera per deu punts. Carolina del Sud podria reeditar l'empat d'Iowa i, per tant, Florida és qui té, ara per ara, la clau de la nominació republicana.

stats