CURSA REPUBLICANA ALS EUA
Crònica 01/03/2012

Romney es reforça de cara a les primàries del Superdimarts

Mitt Romney sobreviu a la decisiva primària de Michigan i es reforça de cara a la important cita del Superdimarts del 6 de març, en què se celebraran 11 primàries. La lluita republicana continua oberta.

Núria Ferragutcasas
2 min
Romney es reforça de cara a
 Les primàries del Superdimarts

WASHINGTONEl candidat republicà Mitt Romney va exhalar un profund sospir d'alleujament després de guanyar a casa. El seu triomf ajustat a la vital primària de Michigan i el bon resultat obtingut a Arizona, amb el 48% dels vots, el consoliden com el favorit de la cursa republicana. "No hem guanyat per gaire, però sí per prou, que és el que importa", va dir l'exgovernador de Massachusetts als seus seguidors reunits ahir de matinada a Detroit. Tot i així, Romney, el candidat amb més recursos i la maquinària electoral més ben greixada, espera millorar els seus resultats en la important cita electoral del Superdimarts.

Guanyar a Michigan, l'estat on va néixer i on el seu pare va governar, era imprescindible si volia evitar un daltabaix no sols per a la seva candidatura sinó també per al seu partit. Romney va aconseguir frenar el seu màxim rival, l'ultraconservador Rick Santorum, però el seu raquític marge de victòria de tres punts va tornar a posar en relleu, per enèsim cop, les seves dificultats per convèncer el vot més conservador.

Alguns líders del partit han expressat el seu malestar pels danys que està causant la crispada primària republicana. De fet, Romney, tot i ser el favorit de la cursa, ja ha perdut part del suport dels votants independents, necessaris per arribar a la Casa Blanca. Segons els últims sondejos, un 49% d'aquest electors prefereixen Obama mentre que un 37% es decanten per l'exgovernador.

Espases ben altes

Malgrat els efectes nocius de la campanya, aquesta batalla pot ser una de les més llargues per a la nominació republicana. Des de finals dels anys 80 el Superdimarts és sempre una data clau que determina el candidat, tant del partit republicà com del demòcrata. Aquest any, però, no serà així. La celebració de primàries i caucus a deu estats, que repartiran 437 delegats -un 40% del total necessari per obtenir la nominació-, no seran suficients per sentenciar la cursa. Això és, en part, conseqüència del canvi de repartiment de delegats que va introduir el partit l'abril de l'any passat per animar la primària. Potser massa.

Actualment, en molts dels cinquanta estats el candidat guanyador ja no aconsegueix tots els delegats, sinó el nombre proporcional als seus vots.

D'altra banda, els rivals de Mitt Romney tenen les espases ben altes, sobretot als estats conservadors del sud. L'exlíder de la Cambra de Representants New Gingrich espera recuperar posicions a Geòrgia, on hi ha en joc 76 delegats, i Rick Santorum podria aconseguir victòries a Tennessee i Oklahoma.

Santorum, fill d'un miner i nét d'un immigrant italià, ha connectat millor que Mitt Romney amb la classe treballadora. Una derrota de l'exgovernador de Massachusetts a Ohio evidenciaria encara més la feblesa de la seva candidatura en els estats de l'Oest Mitjà dels EUA. Uns estats en què el president, Barack Obama, espera confirmar la seva reelecció.

stats