EL DEBAT INTERN DELS SOCIALISTES
Crònica 20/08/2011

Ros i Elena exploren una aliança

Els catalanistes del PSC saben que només fent pinya podran plantar cara al congrés del partit, per això Joan Ignasi Elena i Àngel Ros exploren anar en equip. Vilopriu serà la primera imatge de l'acostament.

Sara González
2 min
Ros i Elena exploren una aliança

Barcelona.El sector catalanista del PSC, minoritari dins del partit, és conscient que només sumant pot guanyar pes de cara al congrés del desembre. Per això, l'aspirant a rellevar José Montilla i membre de Nou Cicle, Joan Ignasi Elena, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, exploren anar plegats en l'intent d'aconseguir la direcció del partit. Per al dirigent lleidatà, que assistirà per primera vegada a la tradicional trobada a Vilopriu el 25 d'agost, quedaria reservada la plaça de candidat a les eleccions del 2014. Si es forja l'aliança i s'hi sumen altres veus crítiques, els catalanistes del PSC podrien plantar cara a una hipotètica candidatura de l'actual vice-primer secretari, Miquel Iceta.

"Pel que fa a ideologia i estratègies hi ha una molt bona sintonia", confirmen fonts de Nou Cicle. De fet, Ros i Elena es van reunir a finals de juliol per posar sobre la taula els objectius de futur del partit i van constatar les seves coincidències. Tot i això, l'apropament va quedar frenat després que l'alcalde de Lleida, en un intent de trobar suport en la cúpula, signés amb l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, una esmena, per debatre al congrés del desembre, que renunciava al grup parlamentari propi. Però alguns dirigents catalanistes asseguren que Ros, que sempre ha format part d'aquest corrent, s'ha adonat de les contrapartides de l'acord amb Bustos -que representa una de les veus més espanyolistes del PSC- i se'n penedeix. Sobretot perquè ell ha defensat sempre la veu pròpia a Madrid.

Ara per ara, diversos dirigents socialistes estan actuant d'intermediaris per aconseguir l'entesa dels catalanistes. Des de Nou Cicle no renunciaran a la candidatura d'Elena a primer secretari, però això tampoc produiria una col·lisió d'interessos, ja que fonts del PSC apunten que Ros vol ser candidat. De fet, quan Elena encara no havia fet oficial la seva voluntat d'encapçalar el partit, Iceta ja va temptejar Ros per fer tàndem de cara al congrés. El vice-primer secretari va deixar entreveure que l'alcalde de Lleida aspirava a ser el candidat als comicis del 2014, però ara per ara Iceta es resisteix a garantir la candidatura a ningú.

Contrapès a Miquel Iceta

L'estampa pública de l'apropament d'Elena i Ros es podrà veure a Vilopriu dijous que ve. Per primera vegada Ros assistirà a la vetllada que cada any organitza Nou Cicle i que serà aprofitada per llançar la candidatura d'Elena. Si el front comú catalanista qualla i conflueix amb les plataformes de militants crítics, amenaçarà un congrés d'unitat i complicarà l'entronament d'Iceta, que ara parteix amb un indiscutible avantatge.

stats