Crònica 13/09/2011

Ros oficialitza a la fi la seva candidatura a liderar el PSC

Ja hi ha dos candidats a liderar el PSC. A l'obiolista Joan Ignasi Elena se li va afegir formalment, després de temps treballant-ho, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Ara només falta que Miquel Iceta alci el dit.

Marc Colomer
3 min
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presidir diumenge els actes de la Diada a la seva ciutat.

Barcelona.Els aspirants a prendre el relleu de José Montilla al PSC van ensenyant les seves cartes. El primer va ser el candidat del corrent catalanista Nou Cicle, l'exalcalde de Vilanova Joan Ignasi Elena, i ahir al vespre ho va fer l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en qui bona part de l'ala més catalanista del partit havia dipositat les seves esperances. Si més no fins que va tancar un acord amb l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i així va tancar les portes a l'aspiració del grup propi al Congrés.

En declaracions a 8TV, Ros, que fa setmanes que demana suports i visita seccions locals, va explicar que està disposat a liderar el partit "amb un equip d'unitat" i que no vol erigir-se en representant de cap sector. Potser per això ahir mateix va dinar amb Elena per sondejar el seu suport. A tot això falta que mogui peça l'actual vice-primer secretari, Miquel Iceta, que sembla que és qui té més suport entre les bases i els quadres del partit. Iceta, que compta amb el suport de l'aparell del PSC, no pensa dir res fins després de les eleccions generals del 20-N.

"Una aposta molt clara"

Uns comicis per als quals l'executiva va designar candidata Carme Chacón, a qui ara haurà de ratificar el consell nacional. La ministra de Defensa encara es resisteix a acceptar la fi de l'era del zapaterisme al PSOE. Va tornar a reivindicar la vigència dels plantejaments de l'encara president, malgrat el cop de porta a l'etapa de l'Espanya plural -que va abanderar José Luis Rodríguez Zapatero el 2004 com a alternativa a l'aznarisme- que es desprèn del document marc que el PSOE debatrà a la conferència política d'octubre, en què aposta per la "coordinació" entre autonomies d'acord amb "l'interès nacional". "L'aposta del socialisme espanyol per l'Espanya diversa i plural segueix sent molt clara", va dir.

Chacón va negar que el document supervisat per Alfredo Pérez Rubalcaba signifiqui fugir de l'Espanya plural. Però el cert és que el nou PSOE exigeix a les comunitats que aparquin les reivindicacions i es posin al servei d'"estratègies nacionals" amb la màxima "lleialtat i responsabilitat". I considera que amb el model autonòmic n'hi ha prou per mantenir la diversitat cultural.

El text que el PSOE aprovarà a finals de mes en una conferència política (i que, entre d'altres, ha redactat el català Daniel Fernández) va arribar ahir "formalment" a les federacions per obrir el procés d'esmenes. Caldrà veure si el PSC en fa i en quin to. Això sí, ja va deixar clar que no vol saber res d'"aventures" polítiques sobiranistes i que Catalunya ha de tornar a ser el motor econòmic de l'Estat. "Serem més forts a Europa de la mà d'una Espanya forta. Com millor li va a Espanya, millor li va a Cataunya", va reblar. Del pacte fiscal que el PSC negociarà amb CiU abans del 20-N, ni piu.

Els socialistes han engegat la maquinària de cara a les generals, i ahir la també ministra de Defensa ja va exercir de candidata. Aquesta vegada aspirava a rellevar Zapatero, però Rubalcaba i els barons la van desactivar a temps en considerar que unes primàries enmig de la tempesta que castiga el govern espanyol encara debilitarien més el projecte.

Ahir una nova enquesta d' El País confirmava, però, la debacle: 14 punts per sota del PP de Mariano Rajoy, que va directe a la victòria sense baixar de l'autocar. La candidata va optar per posar-se orelleres i mirar endavant. "Mai dono un partit per perdut". Parlava del 20-N, però el missatge és clarament interpretable també en clau interna.

Chacón sap que bona part del partit "decisiu" es jugarà a Catalunya, i va recórrer a l'amenaça que, al seu entendre, suposa per a l'estat del benestar el retorn del PP.

stats