DESPRÉS DE LA VICTÒRIA A LA CEOE
Crònica 23/12/2010

Rosell podria delegar la presidència de Foment sense renunciar al càrrec

El nou president de la CEOE no està obligat a deixar la presidència de Foment del Treball. Des de la patronal catalana s'assegura que la transició durarà "uns mesos" i que es farà "tranquil·lament".

Elena Freixa
2 min
Igual que va fer Carles Ferrer Salat, Rosell podria presidir la CEOE sense deixar Foment.

BarcelonaLa patronal catalana Foment del Treball és el blanc de totes les mirades després de la còmoda victòria dimarts del seu president, Joan Rosell, a les eleccions de la CEOE. L'aterratge de Rosell a Madrid obligarà a afrontar canvis a Catalunya, tot i que fonts properes a la patronal asseguren que la transició durarà uns mesos i es farà de manera tranquil·la. Durant aquest temps, Rosell ostentarà el càrrec de president tant a la CEOE com a Foment del Treball.

Una vegada escollit el substitut, Joan Rosell podria optar per no renunciar al càrrec, sinó delegar-lo. Això ja ho va fer el seu predecessor Carles Ferrer Salat quan, sent president de Foment, se'n va anar a presidir la patronal espanyola.

Successors

"Els estatuts diuen que el successor hauria de ser el vicepresident de més edat, excepte que Rosell proposi un altre nom", explica l'empresari Joan Canals, membre de la junta de Foment i fins ara un dels seus vicepresidents. Joan Rosell té, per tant, molt a dir sobre qui ha de ser el seu substitut i el nomenament dels nous vicepresidents, en una reunió que es farà el 3 de gener i que pot ser clau per veure quins candidats estan més ben situats per rellevar-lo.

Una de les opcions que ha pres més força per ocupar la presidència de la patronal catalana és Antoni Abad, actual president de la Cecot. Però les seves opcions passen forçosament per aconseguir una de les vicepresidències al gener.

Foment del Treball busca una transició lenta per assegurar un relleu tranquil i amb el màxim consens. Es volen evitar noves divergències com les que es van veure amb la reelecció de Rosell a l'octubre, quan un sector crític -encapçalat per Joaquim Boixareu però amb organitzacions del metall com la UPM i del sector químic com Feique al darrere- va proposar una candidatura alternativa. La seva derrota va suposar que aquestes organitzacions opositores quedessin sense representació a la junta de Foment.

Amb la reunió del 3 de gener s'estrenarà la nova legislatura a Foment del Treball. Tot i que les eleccions es van celebrar el 19 d'octubre, el mandat actual no acaba fins al 31 de desembre.

Més vicepresidències

Rosell ja va avançar en el seu programa que ampliaria de sis fins a un màxim de nou el nombre de vicepresidents. A més, va dir que els representants de les organitzacions territorials de Girona, Tarragona i Lleida tindrien una vicepresidència garantida. Pel que fa a la resta, es preveu força continuïtat entre els actuals dirigents, el mandat dels quals caduca el 31 de desembre. Entre ells hi ha el president de la patronal Fepime, Eusebi Cima, un nom que també apareix com a possible relleu de Rosell.

stats