Crònica 07/09/2011

Rosell exigeix "més sacrificis als que tenen més"

Miquel Codolar
2 min

Madrid.El president de la patronal espanyola, Joan Rosell, es va mostrar partidari ahir per primera vegada d'exigir sacrificis fiscals als rics: "En moments excepcionals hem d'estar disposats a fer coses excepcionals". Va afirmar que "probablement... més aviat segur, s'han de demanar sacrificis als que tenen rendes altes". Va demanar que s'impulsin mesures en aquest sentit i es reformés l'IRPF, perquè l'impost del patrimoni és un tribut "arcaic" que "treu més del que dóna".

En la mateixa línia, Rosell va demanar sacrificis als que tenen el lloc de treball assegurat en un moment en què el sector privat ho està passant "molt malament". Va exigir als funcionaris que acceptin "generosament" els sacrificis que se'ls demanen i va posar com a exemple els professors de la Comunitat de Madrid, que aquest curs hauran de treballar dues hores setmanals més. "No és el moment de la queixa constant, sinó del sacrifici constant", va afegir. També va fer una crida als que tenen "contractes per a tota la vida" perquè pensin en els treballadors que no el tenen i els aturats.

Cap contrapartida als sindicats

La reunió que van mantenir ahir la patronal i els sindicats per reformar la negociació col·lectiva no va anar bé. Els sindicats estan disposats a acceptar la pròrroga de la moderació salarial, però a canvi volen que la patronal reinverteixi els beneficis per crear nous llocs de treball, en el mateix sentit en què es va pronunciar el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalacaba. Rosell s'hi va negar i va argumentar que si els empresaris tenen més beneficis paguen més impostos. Com que els beneficis del 2011 seran una tercera part dels que van tenir el 2007, l'Estat ingressarà 30.000 milions menys en concepte de l'impost de societats, va explicar Rosell, una quantitat amb la qual es pagarien íntegrament les prestacions per desocupació.

D'altra banda, Rosell va assegurar que els sindicats no diuen la veritat quan critiquen que cada vegada hi ha més convenis bloquejats. Mentre que el juliol d'enguany el 45% dels convenis ja estaven signats, va dir que el mateix mes del 2010 el percentatge era del 33%. Va afegir que les pròximes setmanes se'n signaran "una quantitat important".

stats