CONGRÉS SOCIALISTA
Crònica 29/12/2011

Rubalcaba i Chacón tensen el PSOE

El president del grup parlamentari socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, presenta avui la candidatura a la secretaria general del PSOE i Carme Chacón ja fa campanya interna. El partit està polaritzat.

Joan Rusiñol
2 min
Rubalcaba i Chacón s'enfrontaran, previsiblement, per liderar  el PSOE. A la foto, a la Festa de la Rosa a Gavà.

MADRIDAquest vespre, a les set, Alfredo Pérez Rubalcaba es convertirà oficialment en el primer candidat a rellevar José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant del PSOE. El candidat a les últimes eleccions espanyoles explicarà les seves intencions en un acte a la seu de la UGT de Madrid obert a militants i simpatitzants socialistes. La dirigent Elena Valenciano, mà dreta de Rubalcaba, va explicar ahir que es tracta d'un "projecte obert a tots els que tinguin idees" i que tindrà com a eixos principals "la reconstrucció del partit, la tasca d'oposició i les eleccions a Andalusia".

No és l'únic que ha començat campanya interna. Sense haver fet encara el pas formal, la diputada del PSC i exministra de Defensa, Carme Chacón, manté una agenda d'actes molt intensa a les agrupacions del PSOE per explicar i debatre el manifest "Molt PSOE per fer". Ahir a Mèrida, a Extremadura, va apostar per obrir més el partit convençuda que és la manera de tornar a guanyar. Per això, seguint l'exemple del Partit Socialista Francès, Chacón aposta per donar veu als simpatitzants a les primàries per elegir els candidats a alcalde, presidents autonòmics i del govern espanyol.

Al partit tothom dóna per fet que, com a mínim, caldrà triar entre aquests dos candidats. La polarització entre rubalcabistesi chaconistes ja és evident. Exministres pròxims a Zapatero com Moratinos, Pajín i Caamaño fan costat a la catalana, que podria anunciar la candidatura la setmana que ve.

El socialisme andalús, la federació més nombrosa, va garantir que mantindrà una actitud "neutral" al 38è congrés, que es farà a Sevilla el primer cap de setmana de febrer, poc abans dels comicis autonòmics. Una trentena de dirigents del partit, la majoria andalusos, han enviat una carta al comitè federal del PSOE perquè es plantegi ajornar aquest conclave i obrir, després dels comicis, un debat "seriós i en profunditat".

Al PSOE andalús, dividit en dos blocs, hi ha nervis per la previsible derrota electoral i hi ha qui és partidari d'una sacsejada prèvia i qui s'estima més no fer soroll intern.

Eduardo Madina es descarta

Quan falten dos mesos per al congrés, els mòbils dels dirigents treuen fum. Eduardo Madina, secretari general del grup socialista al Congrés, va explicar a l'ARA que rep "milers" de missatges perquè encapçali una tercera via però de moment s'hi resisteix. Assegura, rotund, que no se sent preparat per assumir la secretaria general del partit. L'altre possible candidat és l'alcalde de Toledo, Emiliano García-Page, l'aposta de José Bono, que ara per ara es deixa estimar.

stats