LA RESOLUCIÓ DEL CONFLICTE BASC
Crònica 18/12/2010

Rubalcaba rebaixa les expectatives d'una possible treva d'ETA

D.Gómez / J.Rusiñol
2 min
El vicepresident del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb el ministre de Justícia.

Bilbao / Madrid.El País Basc torna a bullir per la possibilitat que ETA anunciï una treva els pròxims dies. El rumor s'ha intensificat aquesta setmana, quan falten pocs dies per Nadal. La data del 25 de desembre està marcada en vermell en el calendari de polítics i periodistes pels pronòstics que van fer el president del PSE, Jesús Eguiguren, i l'advocat sud-africà Brian Currin. El govern espanyol prova de mantenir un discurs de fermesa mentre està a l'aguait de possibles gestos.

Per si de cas, el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va tirar ahir aigua al vi i va alertar ETA que abans "la treva jugava un paper, però això ja no és així, això ja no val". Ara només s'espera, va insistir, que deixi definitivament les armes.

En una entrevista a La Sexta a principis de novembre, Eguiguren va ser el primer que va situar "una declaració definitiva de treva" en aquestes dates. Uns quants dies més tard, l'advocat i assessor de Batasuna Brian Currin afirmava que "ETA declararà un alto el foc unilateral, permanent i verificable abans de les vacances de Nadal". Les seves paraules van provocar un gran malestar a l'esquerra abertzale i, des de llavors, l'expert en resolució de conflictes guarda silenci. Un altre element que ha incrementat la percepció d'un imminent comunicat d'ETA és l'entrevista que abans-d'ahir concedia Rufi Etxeberria a Ràdio Euskadi. El dirigent independentista no parlava de terminis però es mostrava convençut que "hi haurà una resposta positiva per part d'ETA". En aquest cas el més important no era tant el missatge sinó el canal utilitzat. Des que els socialistes governen Euskadi, la ràdio i la televisió públiques tenen per norma no donar veu a cap dirigent de la il·legalitzada Batasuna. Un veto de 19 mesos trencat ara amb aquesta entrevista que vulnera el pacte de governabilitat entre el PSE i el PP.

stats