Crònica 02/11/2011

Rubalcaba: "Rajoy calla però Esperanza ens ho explica tot"

Sara González
3 min
Rubalcaba: "Rajoy calla però Esperanza ens ho explica tot"

Barcelona.Amb un Mariano Rajoy prudent que en els últims dies ha moderat el seu discurs, el PSOE s'empara en l'ala dura del PP per alertar la ciutadania de la política de retallades socials que duran a terme els populars si aconsegueixen instal·lar-se a la Moncloa després del 20-N. "Rajoy no diu què farà, però Esperanza Aguirre ens ho explica. Rajoy ho oculta i Esperanza ho desvela. Rajoy calla i Esperanza atorga", va afirmar el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, fent ús del discurs de la por que el país quedi en mans de la dreta.

Segons el dirigent socialista, els pressupostos congelats de la Comunitat de Madrid per al 2012 són l'avantsala del que Rajoy té previst fer si esdevé president: "Rebaixar els impostos als que tenen més i retallar la sanitat i l'educació". Rubalcaba va insistir ahir durant la presentació de la seva candidatura per Madrid que aquest és el pla que oculta el líder del PP. "Una cosa és ser auster i estalviar, i una altra cosa és retallar drets", va criticar.

Davant la marea blava que pronostiquen les enquestes, el PSOE ho presenta com una mena de confrontació entre el bé i el mal. Rubalcaba va fer una crida a la "confrontació democràtica" amb el PP perquè davant la crisi econòmica hi ha dos models per sortir de la crisi que apunten dos models de societat diferents: el del programa "clar" i "concret" que abandera el PSOE i el "fosc" i "ambigu" que encapçala la dreta.

Tot i això, Rubalcaba va admetre que en temps difícils el seu programa inclou mesures que no agradaran a tothom, però que cal fer, com ara la necessitat que els ciutadans amb grans patrimonis facin un esforç pagant més impostos o que s'encareixin els preus de l'alcohol i el tabac. Per molt que comparés el seu equip de candidatura amb l'himne del Reial Madrid -va dir que són un grup de "veterans i novells"-, Rubalcaba és conscient que mantenir-se al capdamunt de la classificació serà més que complicat. Per això va exigir als seus que "treballin, treballin i treballin".

Però la factura de la gestió de José Luis Rodríguez Zapatero pesa massa. Ahir va intentar restar-li gravetat i va afirmar que l'atribució que es fa l'encara president espanyol dels cinc milions d'aturats és un "exercici de responsabilitat que parla a favor de qui ho diu".

Però per molts mea culpa que entoni l'actual govern, el PP té en la gestió dels socialistes la coartada perfecta per fer la campanya sense explicar l'abast del seu programa d'ajust si guanya les eleccions. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va contraatacar i va etzibar que si el PSOE carrega contínuament contra els populars és precisament perquè "no poden ensenyar res de la seva gestió".

Sota el paraigua del canvi

De Cospedal va subratllar que la prova més clara que el seu programa no és ni ocult ni ambigu és que està penjat a la xarxa perquè pugui ser consultat per tothom i va afegir que no deixa de ser paradoxal que els socialistes considerin que el programa del PP està mancat de concrecions quan ells "no han presentat absolutament res".

Per la presidenta de Castella-la Manxa, els socialistes "pretenen desunir i plantegen la lluita i la confrontació", mentre que el seu partit aposta per un "gran projecte nacional" que, més enllà d'ideologies, pretén aplegar tots els que tinguin ganes de canvi. I per aquesta transversalitat de vegades més val el silenci, com fa Rajoy. Tot i que ja hi ha qui parla per ell.

stats