REFORMA CONSTITUCIONAL
Crònica 30/08/2011

Rubalcaba a Zapatero: "Jo no ho hauria fet així"

El candidat socialista va aconseguir calmar els ànims dels sectors més crítics dins el partit perquè la votació d'avui al Congrés sobre la reforma se celebri sense conflictes a la bancada socialista.

Miquel Codolar
2 min
Rubalcaba conversa amb Chaves abans de la reunió que els socialistes van mantenir al Congrés per debatre la reforma.

Madrid.El candidat socialista a les eleccions espanyoles, Alfredo Pérez Rubalcaba, va haver de fer ahir grans esforços per neutralitzar el debat intern dins el PSOE al voltant de la reforma constitucional. I ho va fer després d'etzibar al president espanyol un "jo no ho hauria fet així" que li va servir per marcar distàncies i guanyar credibilitat entre els seus.

L'objectiu era acabar amb les discrepàncies en el si del partit per aconseguir, tal com havia anunciat el secretari d'organització, Marcelino Iglesias, al matí, el suport de tots en unes reunions que havien de demostrar que "els grups socialistes són rocosos, sòlids i cohesionats".

A la primera de les trobades per posar pau a tots els estaments del partit, davant la mirada atenta de Zapatero, Rubalcaba li va etzibar que ell no hauria impulsat la reforma sense debatre-ho abans a la direcció del partit. El president no li va donar la raó però tampoc el va criticar, sinó que es va limitar a centrar-se en la necessitat d'aprovar la reforma amb rapidesa perquè va defensar que la celebració d'un referèndum allargaria la incertesa.

Rubalcaba va justificar la mesura "com una vacuna que cal posar-se ara" en una reunió que va durar gairebé sis hores. Va dir que cal aprovar la reforma amb urgència perquè "o ho fem ara o no servirà per a res". Els va explicar les "reticències" que des del primer moment ell mateix va tenir, així com el seu compromís davant el president espanyol de "millorar la proposta per aconseguir el millor acord possible". La veu més crítica d'aquesta primera reunió va ser la de la representant de la federació madrilenya, Maru Menéndez, que ho va criticar tot, tant les formes com el fons.

Persisteixen discrepàncies

La marató de reunions de Rubalcaba va continuar amb la dels barons territorials, en què va convèncer fins i tot els més crítics, com el líder del PSM, Tomás Gómez, que al matí es mostrava "escèptic" i deia que el problema "no és la forma sinó el contingut" de la reforma. A la tarda es va donar per satisfet perquè el text final permet "el blindatge de l'estat del benestar" tot i que va demanar a Rubalcaba que aquest "sigui l'últim missatge als mercats". El missatge oficial era que n'havien sortit satisfets, més forts, units i convençuts que calia fer aquest pas. El president andalús, per exemple, afirmava: "Ja no tinc reticències, en tenia i greus".

Però no tots estaven satisfets. Rubalcaba no va convèncer, per exemple, l'extremeny Guillermo Fernández Vara, que seguia apostant per un referèndum perquè "quan les coses s'expliquen, es poden entendre, però els que ho han d'entendre no només som nosaltres, sinó tots els ciutadans".

La tercera i última reunió va començar a les vuit del vespre, amb els diputats i senadors al Congrés. Al tancament d'aquesta edició encara no havia acabat i hi havia diversos torns de paraula demanats. Una de les veus més crítiques va ser la de l'excoordinador general de CCOO Antonio Gutiérrez, que va dir que votaria en contra d'una reforma que considerava "un profund error". I replicava les paraules de Rubalcaba dient que endeutar-se no és d'esquerres, afirmant que ningú ha gastat més del compte i assegurant que el dèficit és recuperable.

stats