DEBAT D'INVESTIDURA
Crònica 20/12/2011

Rubalcaba abaixa el to i busca acords

Els vots del PSOE a canvi de no desmuntar l'estat del benestar. Alfredo Pérez Rubalcaba, encara tocat per la derrota, va ser suau i va oferir grans acords al PP, amb qui va exhibir sintonia autonòmica.

Ferran Casas
3 min

MADRID.Alfredo Pérez Rubalcaba va ser dur en campanya. Va plantar cara a les retallades que ja intuïa, que ahir es van confirmar, i va animar l'electorat del PSOE a barallar-se perquè Espanya seguís governada per l'esquerra i no s'apuntés a la inflexibilitat pressupostària.

Ahir, però, va ser ben bé una altra cosa. Encara noquejat i amb un futur personal i polític incert a l'horitzó, el cap de l'oposició accidental va limitar-se a oferir pactes a Rajoy per definir la posició espanyola a Europa i per reformar l'educació, les administracions i el mercat de treball o pactar el sempre difícil recanvi del Tribunal Constitucional.

Sí a unificar serveis socials

El portaveu del PSOE va optar, doncs, per un to baix i per intentar fer valer els seus vots per suavitzar les polítiques de Rajoy a canvi de consensos. Va quedar clar que la mà estesa i l'acord serà més fàcil en matèria territorial (sobretot en la sanitat i l'educació, que el PSOE també proposava "coordinar" al seu programa electoral) que no pas a nivell econòmic i fiscal. Tots dos van assenyalar la coincidència, per exemple, en una cartera comuna de serveis socials a nivell d'Estat, tot i que el PP la vol per llei. En campanya, el PSOE proposava "obligar" les autonomies a gastar en serveis socials.

Rubalcaba va advertir el nou president que no comptés amb ell per desmuntar l'estat del benestar i va furgar en les inconcrecions i les contradiccions entre el Rajoy cap de l'oposició, el Rajoy candidat i el Rajoy president in pectore . "Abans deia que rebaixaria l'IVA que vam apujar, en campanya no deia res i ara diu que no el toca", va criticar-li.

El diputat socialista es va fixar (i molt) en les promeses de rebaixes fiscals del candidat del PP, que va quantificar en 10.000 milions d'euros a l'any que les arques de l'Estat deixaran d'ingressar. Una pèrdua basada en un càlcul "inconsistent", segons Rajoy, que cal afegir al cost de l'actualització de les pensions compromès pel futur president.

Rubalcaba va afirmar que la normativa del mercat de treball actual ha estat eficaç, que al seu dia va crear ocupació i que no cal una reforma, i més si no és acordada amb els agents socials. Rajoy va prometre que no modificarà la normativa sobre jubilacions i es va comprometre formalment a no apujar impostos. L'afirmació de Rajoy venia a tomb de la petició de Rubalcaba perquè concretés mesures econòmiques. "Expliqui com més aviat millor les males notícies", exigia el socialista.

Fer camí junts contra ETA

En el seu discurs, Rajoy només s'havia referit a la fi d'ETA per recordar les víctimes. Rubalcaba, un dels artífexs dels últims processos, hi va trobar a faltar alguna cosa més. "El 2004 i el 2008 bé que en va parlar", va tirar-li en cara sense retirar la mà estesa. On sí que Rubalcaba va exhibir diferències va ser en temes de llibertats individuals com ara el dret a la mort digna o el matrimoni gai, temes dels quals els socialistes han fet bandera al govern. Rajoy hi va passar de puntetes amb la intenció de no trepitjar ulls de poll.

Rubalcaba no vol que el d'ahir sigui el seu últim debat important. Espera sortir-se'n al congrés del PSOE al febrer i seguir liderant el partit. Per això va recordar, mentre Carme Chacón mirava el telèfon desinhibida al seu escó, encara blau, que el resultat del 20-N no el fa ser "menys alternativa". Vol, però, que la seva oposició sigui responsable, no com la que segons ell es va trobar José Luis Rodríguez Zapatero.

stats