Crònica 31/05/2011

Rubalcaba, convençut que sap com encaixar Catalunya a Espanya

Joan Rusiñol
2 min
El successor de Zapatero va comparèixer ahir a la seu de Ferraz per contestar a la premsa.

Madrid.Si Alfredo Pérez Rubalcaba vol guanyar les generals de l'any que ve ha de reactivar l'electorat socialista català. El primer pas, com va fer ahir, és reconèixer que no és fàcil perquè hi ha "una relació complexa entre Catalunya i la resta d'Espanya que cal millorar". Lluny de defallir, el candidat del PSOE va assegurar que sap com "resoldre" aquesta situació. Convençut de si mateix, va demanar només "uns mesos" per demostrar que té la recepta per refer uns ponts molt malmesos després de l'estocada del Tribunal Constitucional a l'Estatut.

Després que el comitè federal de dissabte l'avalés de manera unànime perquè sigui l'adversari de Mariano Rajoy a les urnes, ara començarà a visitar totes les federacions del partit per escoltar les peticions dels afiliats. Demà serà a Andalusia, passarà per Cantàbria i Astúries i la setmana que ve viatjarà a Catalunya.

Rubalcaba coneix bé el que ha passat aquests últims anys perquè ell va ser l'interlocutor del PSOE a Madrid per tirar endavant el text estatutari. "Hem fet molts esforços i no sempre han estat ben compresos, ni aquí ni allà". L'Espanya plural que defensava el primer Zapatero passa per hores baixes a Madrid i el candidat ho sap. Ahir va assegurar que ha notat "l'afecte" del partit de José Montilla, tot i l'enfrontament soterrat que ha mantingut amb els partidaris de Carme Chacón. A la primera compareixença davant la premsa des de dissabte, va avançar que havia mantingut diumenge una conversa amb la ministra per dir-li que "comptava amb ella" i que li havia donat el sí. De fet, és inevitable perquè serà la candidata per Barcelona, una demarcació clau. Chacón es va limitar a dir que "aigua passada, molí no mol".

Tots proven de girar full. Rubalcaba va subratllar que no hi ha hagut "ni cops de dit ni conspiracions", que és "amic íntim" de Zapatero i ha fet el pas perquè molta gent l'hi ha demanat. El candidat, que de moment no deixarà el govern, defensa un projecte "de continuïtat i canvi". El PP ja l'espera.

stats