Crònica 07/02/2012

Rubalcaba creu que s'entendrà bé amb els socialistes catalans

Des del primer minut el secretari general del PSOE prova de girar full a les desavinences amb el socialisme català. Està convençut que sap com reconduir la situació gràcies a l'experiència acumulada.

Joan Rusiñol
3 min
Alfredo Pérez Rubalcaba en la compareixença de premsa posterior a la primera executiva després d'aconseguir el lideratge del PSOE.

MADRID.Alfredo Pérez Rubalcaba assegura que "si algú té el títol de bones relacions amb el PSC" és ell. Que coneix molt bé el socialisme català des de fa anys. En la seva dilatada carrera política -va ser ministre per primer cop fa 20 anys- hi figura la feina com a negociador de l'Estatut, un capítol que li va permetre entendre com funciona per dins el principal partit de l'esquerra catalana. Ara presumeix d'aquest bagatge per calmar els ànims i garantir que no hi haurà trencadissa.

Rubalcaba va comparèixer ahir davant la premsa, després de la primera reunió de l'executiva. Segons alguns dels assistents, va ser una trobada protocolària, amb una desena d'intervencions. José Zaragoza, del PSC, no va prendre la paraula tot i que va conversar amb Rubalcaba abans de començar. L'altra representant catalana, Esperança Esteve, no va poder assistir-hi per motius personals. El nou líder del partit va aprofitar la reunió, a porta tancada com és costum, per recordar-los que el PSOE és plural però que ha de tenir una sola veu. La direcció "és una", els va dir. És a dir, que els seus membres no hi representen "territoris ni generacions".

A la compareixença de premsa, però, ja s'esperava les preguntes sobre el PSC, l'única delegació que gairebé en bloc es va mullar per Carme Chacón, i que ara ha quedat masegat. Tot i no haver donat despatx a Ferraz a cap català, Rubalcaba va assegurar que durant els últims anys ha notat els companys de partit de Catalunya "a prop" seu i que les relacions "seran bones". No va voler entrar a valorar les paraules crítiques del seu "amic" Antoni Balmón, responsable d'acció política, ni de Montserrat Tura.

Soraya contra Soraya

Ara cal veure quina presència tindrà el PSC al grup parlamentari al Congrés. Les expectatives són de perfil baix. La nova direcció va anunciar ahir que Soraya Rodríguez, exsecretària d'estat de cooperació, serà la nova portaveu parlamentària en substitució de José Antonio Alonso. Rodríguez és de Valladolid, com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, a qui preguntarà a les sessions de control dels dimecres. La primera, demà. El basc Eduardo Madina, un dels joves amb més futur al socialisme espanyol, seguirà sent el secretari general del grup. A l'aragonès Marcelino Iglesias el van confirmar com a portaveu al Senat, una cambra en què el PSC no comparteix grup amb el PSOE.

Amb aquesta alineació, tant al partit com a les Corts espanyoles, el secretari general pretén recuperar la confiança dels espanyols de cara a les eleccions del 2015. Per si de cas, va instar els periodistes a no preguntar-li constantment si serà candidat a aquells comicis perquè no pensa dir-ho. Totes les mirades estan posades ara en el lehendakari, Patxi López, a qui Rubalcaba va qualificar com "un actiu de primera". En una entrevista a Radio Euskadi, López va assegurar, però, que el seu únic objectiu és tornar-se a presentar als comicis bascos. El nom del conseller de l'Interior basc, Rodolfo Ares, que es donava per fet que seria a l'executiva, finalment va decaure per petició pròpia.

Mentrestant, Rubalcaba, com a líder del l'oposició, ha demanat una reunió al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per explicar-li el seu plantejament. Li traslladarà la voluntat del PSOE de revisar les relacions amb la Santa Seu si el PP posa en marxa contrareformes socials, com tornar a la llei de l'avortament del 1985.

Guant de seda per a Chacón

"És una bona direcció", es va limitar a dir Rubalcaba sobre la falta d'integració de la llista perdedora. Va intentar girar full amb elogis cap a Chacón, a qui segueix considerant "una amiga" i de qui va dir que "té tot el futur per davant". Li va agrair el comportament "impecable" d'aquests dies. Sobre els rumors que Felipe González i Alfonso Guerra van pressionar delegats, va dir irònic que no se'ls imaginava fent trucades. I al conjunt del partit els va receptar, des d'ara, una mica de Dylan: "La resposta és al carrer".

stats