SONDEIG PREELECTORAL
Crònica 28/07/2011

Rubalcaba ja planta cara

Ferran Casas
3 min

Ahir va ser un gran dia per als dirigents del PSOE que, en els darrers mesos, havien defensat que José Luis Rodríguez Zapatero havia de renunciar a somiar en un tercer mandat i que el cap de cartell havia de ser, per assentiment i sense primàries, Alfredo Pérez Rubalcaba. Els desitjos de barons com Guillermo Fernández Vara i Patxi López es van complir fil per randa. Zapatero va tirar la tovallola i poc després ho feia la ministra i dirigent del PSC Carme Chacón, que aspirava a recollir-ne el testimoni i mantenir vives les essències del zapaterisme. Ahir, el baròmetre del juliol del governamental Centre d'Investigacions Sociològiques va beneir amb dades (a l'espera de les que valen: les de les urnes) l'estratègia i la praxi del rubalcabisme.

Segons l'estudi, el PSOE aixeca el cap i se situa en intenció de vot en el millor registre de l'any. Contràriament al que detectaven enquestes prèvies (com la que a principis de juliol va publicar El País i que no era capaç de detectar cap efecte Rubalcaba que animés els socialistes, sinó més aviat el contrari), el CIS apunta que el candidat del PSOE planta cara a Mariano Rajoy i els socialistes pugen 2,6 punts. Malgrat tot, entre el PSOE i els populars, que amb prou feines noten desgast, encara hi ha més de set punts de distància. La dada del CIS, però, qüestionaria la majoria absoluta que el PP dóna per feta amb la boca petita.

Els dirigents del PP van desqualificar el sondeig i no es van estar d'acusar Rubalcaba de manipular-lo mentre era vicepresident primer, càrrec que va deixar a principis de mes per dedicar-se en cos i ànima al difícil repte de mantenir el PSOE a la Moncloa. Els socialistes estaven, en canvi, exultants. "D'aquí a unes setmanes serem allà on volem", va arribar a dir José Bono.

Bona pregunta, millor resposta

Però el principal valor que té l'enquesta per al partit del govern és que Rubalcaba transmet molta més confiança que Zapatero i, a més, s'imposa a Rajoy. El PP té bona percepció, però el seu candidat no agrada. O, si més no, agrada més Rubalcaba, que mai ha estat cap de cartell i que suporta una forta campanya política i mediàtica contra ell pel cas Faisán. Zapatero dóna molta o bastanta confiança a poc més del 17%. En el cas de Rajoy l'índex frega el 20% i en el de Rubalcaba supera el 31%. L'enquesta no pregunta qui creu que guanyarà als quasi 2.500 entrevistats entre el 4 i l'11 de juliol, una pregunta que els sociòlegs consideren clau per mesurar la percepció ciutadana. Els estudis que ho han fet detecten, fins ara, una predicció abassegadora a favor del PP.

El 39,9% vol Rubalcaba de president, mentre que el 31,9% es queda amb Rajoy. Es constata que el candidat conservador té problemes per guanyar-se simpaties més enllà dels votants del PP, mentre que Rubalcaba és molt volgut pels d'IU, que fins i tot el valoren més que Cayo Lara, el líder de la formació. CiU s'ha ofert en els darrers dies a pactar amb qui guanyi les generals i Josep A. Duran i Lleida, que segueix sent el polític més ben valorat de l'Estat tot i que la seva nota baixa, abona que la federació s'integri al govern central si el pacte fiscal prospera. Però a la Moncloa els votants nacionalistes hi volen Rubalcaba (43,8%) abans que Rajoy (18,8%).

Empat amb Chacón

Pels espanyols, Rubalcaba és més eficaç, honest i dialogant que Rajoy i també entén millor els problemes del país, té més traça negociant i més visió de futur. La nota que obté Rajoy és un 3,58, un pèl més alta que la del sondeig de l'abril. Rubalcaba, que era ministre quan es va fer l'enquesta, és puntuat entre els membres de l'executiu i obté un 4,62. Chacón, que va intentar plantar-li cara internament, obté la mateixa nota. Els dos són els més valorats del gabinet de Zapatero.

En un context en què el PSOE retalla i el PP aguanta, les minories pateixen. CiU, ERC i el PNB baixen unes dècimes. IU-ICV segueix per damunt del 5% en pronòstic de vot i UPyD és qui més castigada veu l'expectativa. Com se sol dir, hi ha partit. Si més no segons el CIS.

stats