Crònica 04/06/2011

Rubalcaba tanca la porta al pacte fiscal de CiU

El vicepresident primer manté l'oposició frontal a reobrir el meló del finançament que es va pactar el 2009. Rubalcaba creu que això no ha d'impedir l'aval dels nacionalistes a les reformes pendents.

Joan Rusiñol / Pere Martí
2 min
Rubalcaba no vol reobrir ara el debat sobre el finançament que Catalunya ja planteja.

Madrid / Barcelona.El nou líder socialista, el veterà Alfredo Pérez Rubalcaba, sap que en els deu mesos que queden de legislatura no es pot abordar el debat d'un pacte fiscal. De fet, el Govern ho posarà sobre la taula per als pròxims quatre anys. Per això, l'home fort de l'executiu espanyol i del PSOE va reiterar ahir la negativa a repensar el sistema de finançament autonòmic que en bona mesura va impulsar l'exconseller del PSC Antoni Castells.

"El govern espanyol no té al cap un pacte fiscal d'aquesta naturalesa. Ens hi hem posicionat en contra i seguim així", va respondre Rubalcaba a les preguntes dels periodistes després del consell de ministres. Si dilluns va assegurar que sabia com "resoldre" la relació "complexa" entre Catalunya i Espanya, ahir va començar a descartar possibles camins per aproximar les dues parts. Per als socialistes és important reivindicar la vigència del sistema de finançament actual, derivat de l'Estatut, i que va portar molts maldecaps a la Moncloa, que rebia les pressions d'un PP enrocat a la contra. De fet, algunes llacunes d'aquell model encara cuegen: l'ambigüitat en el redactat ha permès la confrontació entre els executius català i espanyol per quan s'han de pagar els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat.

El vicepresident va assegurar que no s'havia "avançat" en aquesta última qüestió a la reunió que va mantenir la setmana passada amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida.Tampoc van debatre sobre el pacte fiscal. Tot i això, Rubalcaba està convençut que després de la trobada i dels contactes de Rodríguez Zapatero amb el president del PNB, Iñigo Urkullu, tenen "garantida" l'estabilitat parlamentària fins a final del mandat. Ara comencen uns mesos en què el grup socialista haurà de negociar amb uns i altres les reformes pendents i els pressupostos per al 2012.

Comissió pel concert

Precisament ahir es va constituir al Parlament la comissió d'estudi pel concert econòmic, que presidirà el convergent Jordi Turull. La comissió, a què assisteixen tots els partits, ha de mirar de consensuar una nova proposta de finançament inspirada en el concert basc abans del 31 d'octubre, data de finalització dels seus treballs. El consens serà difícil perquè tant el PP com Ciutadans s'hi oposen. Només CiU i ERC, els promotors de la comissió, aposten per un sistema en què Catalunya recapti tots els impostos. El PSC es va mostrar favorable a millorar l'actual model però no va precisar fins on vol arribar. Tant el PSC com ICV van mostrar la seva preocupació perquè la comissió no sigui una "cortina de fum" per tapar les retallades i la crisi.

stats