ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 20/09/2011

Rubalcaba promet ara no repetir el xoc de legitimitats de l'Estatut

Rubalcaba intenta esmenar el passat. El candidat del PSOE és conscient que el xoc de legitimitat per la sentència del Tribunal Constitucional que retalla l'Estatut ha fet mal. I no vol que torni a passar.

Ferran Casas
2 min
Chacón, que fins darrera hora es va plantejar presentar-se a les primàries del PSOE contra Rubalcaba, saluda el candidat, que va prometre que compta amb ella.

Barcelona.Alfredo Pérez Rubalcaba s'ha mostrat disposat a revisar algunes polítiques del govern de José Luis Rodríguez Zapatero si és escollit president del govern central el 20-N, cosa que no pronostica cap enquesta. A rectificar el que no és responsabilitat directa seva (com ara la política fiscal) i, segons va prometre ahir, també assumptes que ell ha gestionat directament. És el cas de la política territorial i la seva judicialització. La sentència del Tribunal Constitucional que retalla l'Estatut després que els catalans el ratifiquessin majoritàriament en referèndum va augmentar l'allunyament entre Catalunya i Espanya i la sensació de fracàs del procés.

Ahir Rubalcaba va prometre en la seva segona jornada a Barcelona una modificació legal (a la qual el PSOE es va negar en vigílies de la sentència de l'estiu del 2010) per impedir que una cosa així torni a passar perquè, segons va explicar en un esmorzar organitzat per El Periódico , no va en la línia del que és "lògic".

Rubalcaba va admetre que el que va fer el TC "no va ajudar" a millorar les relacions ni a fer que el procés iniciat per Pasqual Maragall el 2004 d'acord amb Zapatero fos un èxit. Tot i la flaire recentralitzadora d'algunes propostes del candidat, com ara que totes les comunitats actuïn d'acord amb l'"interès nacional" espanyol, en l'esmorzar, al qual assistia la plana major del PSC, es va comprometre a reprendre el procés de rescat de l'Estatut, que va quedar en punt mort després de les eleccions catalanes que va guanyar CiU.

Agitarà de nou el debat

Rubalcaba va admetre que remenar de nou l'Estatut no ha de portar ara "cap rèdit" als socialistes, però va advertir que ho farà per desgastar el seu rival, Mariano Rajoy, que la setmana passada va ser a Barcelona per intentar seduir l' establishment català passant de puntetes sobre els temes més espinosos.

Així, el candidat del PSOE va recordar no només que el PP no vol ni sentir a parlar del pacte fiscal sinó que un dels grans problemes en l'operació per resoldre l'encaix català a Espanya va ser "l'actitud del PP i de Rajoy". Davant l'auditori, Rubalcaba va evocar les recollides de firmes o els debats parlamentaris d'alt voltatge que ell va tenir amb el PP per l'Estatut.

En l'intent de reconciliar-se amb Catalunya, i en un discurs d'eminent to econòmic, va prometre una oficina estatal que coordini la lluita contra el frau fiscal i evitar que l'Estat deixi d'ingressar diners d'impostos. En el capítol d'infraestructures va reiterar l'aposta pel Corredor Mediterrani. "I si algú té dubtes només ha de mirar on hem invertit més diners", va desafiar.

Chacón, com Mourinho

El candidat va mostrar poca predisposició a permetre que el PSC se singularitzi més al Congrés tot i evitar immiscir-se en assumptes interns i va evidenciar que la seva relació amb Carme Chacón, cap de llista dels socialistes catalans, és freda. S'entenen perquè toca, per disciplina. El mateix que li passa amb José Mourinho, per cert.

stats