Crònica 09/08/2011

Rubalcaba proposa abaixar sous i guanys

El candidat socialista a la presidència de l'Estat va proposar ahir una nova reforma que prèviament haurien d'acordar sindicats i patronal per afavorir la competitivitat i crear ocupació.

Miquel Codolar
2 min
Propositiu Rubalcaba es va reunir ahir amb el seu equip econòmic després d'anunciar que vol que sindicats i patronal es reuneixin.

Madrid.Atent al mandat d'Europa, els dos últims divendres d'aquest mes l'Estat iniciarà una nova onada de reformes per intentar frenar l'especulació al mercat del deute. Fins ara, totes les mesures les havia anunciat el president espanyol, però ahir va ser el candidat socialista a les generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, qui va demanar a sindicats i patronal que no facin vacances.

El candidat a la presidència espanyola va demanar als agents socials que, de manera "urgent", es reuneixin per pactar una disminució dels sous dels treballadors i dels beneficis de les empreses per afavorir la competitivitat i crear ocupació. Va defensar que aquest és un moment "idoni" per revisar l'acord salarial per als anys 2010-2012, que es va fer "en unes circumstàncies molt diferents". Va reconèixer que encara no s'havia posat en contacte amb els agents socials.

Sense crèdit

Aquesta reforma de Rubalcaba s'uneix a les anunciades per la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, entre les quals destaca l'estalvi de 2.400 milions d'euros en despesa farmacèutica i l'obtenció de 2.500 milions d'euros que obliguen les empreses a avançar el pagament de l'impost de societats. La patronal va advertir ahir que la mesura serà una nova trava per a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, ja que va recordar que un dels problemes més greus de les empreses, i sobretot de les pimes, és la falta de finançament.

A la crítica a la mesura hi va adjuntar un informe segons el qual Espanya és l'única gran economia de la Unió Europea en què els crèdits per a les empreses segueixen caient. Al juny, la concessió de crèdits a l'Estat es va reduir un 2,4% per a les empreses i un 1,5% per a les llars, mentre que a Europa creixia un 1,5% i un 3,2%, respectivament. Espanya és l'única gran economia de la Unió Europea en la qual continuen disminuint els crèdits per a les empreses. Als altres països el crèdit al sector privat ha tornat a créixer després de la generalitzada contracció del 2009 i el 2010.

El document denuncia aquesta "expulsió" de l'accés privat al finançament bancari provocat per les administracions i exposa que, durant els pròxims mesos, no es pot esperar una recuperació significativa del crèdit al sector privat. La CEOE afegeix que l'accentuació del retard de les administracions públiques a l'hora de pagar tampoc ajuda gens les empreses a combatre l'absència de finançament.

stats