Crònica 03/11/2011

Rubalcaba recull menys adhesions culturals que ZP

De moment el candidat socialista no té el suport entusiasta del món artístic que es va abocar amb Zapatero. Els personates que signen el manifest pro-PSOE Ojalá no són tan populars com el 2008.

Joan Rusiñol
2 min
Federico Mayor Zaragoza i Rosa María Mateo, dos dels signants a favor de Rubalcaba.

Madrid.Els artistes de la cella, els que ara fa tres anys van fer costat a la candidatura socialista a la presidència del govern espanyol, no han aparegut, de moment, per donar suport a Alfredo Pérez Rubalcaba. Serrat, Bosé, Sabina o Concha Velasco no eren ahir a la presentació del manifest Ojalá, que va demanar el vot per al candidat socialista. El gruix dels promotors són personalitats veteranes, més vinculades a l'acadèmia que a l'espectacle.

Els que ara s'han mullat per l'aspirant de l'esquerra ho fan admetent que l'última legislatura del PSOE no ha cobert totes les expectatives. Segons van explicar ahir, entenen el "lògic malestar" dels ciutadans, però creuen que la resposta "no pot ser entregar el poder al PP, perquè on el té ha demostrat que fa polítiques bel·ligerants". Entre els que subscriuen la idea hi ha el cineasta Agustín Díaz Yanes, l'expresident de la Unesco Federico Mayor Zaragoza, l'escriptor Eduardo Mendicutti, la filòsofa Amelia Valcárcel, la periodista Rosa María Mateo i el científic Ginés Moratalla.

"Frenar el poder de la dreta és l'única cosa coherent que podem fer els progressistes en aquestes eleccions", van afirmar els signants. De Rubalcaba en valoren l'experiència, el sentit d'estat, la capacitat de teixir grans acords i, segons van dir, que és el líder d'esquerres "més fiable i capacitat". El manifest espera que l'aspirant socialista es converteixi en el nou president espanyol entre altres qüestions per regular els mercats financers, fer que els que menys han patit la crisi ara aportin més per sortir-ne i per garantir que "cap poder intenti posar-se per sobre del poder de la democràcia".

Curiosament, el candidat no va anar a l'acte i va estar representat per l'exministra Cristina Narbona. Gairebé a la mateixa hora de la presentació, ell explicava, en una entrevista a La Sexta, que Rajoy ha de dir d'on sortiran els ingressos per compensar la baixada d'impostos. En clau interna, Rubalcaba va afirmar que té un projecte per a quatre anys, tant si guanya com si perd les eleccions.

Durant la campanya, que comença aquesta mitjanit, l'aspirant del PSOE farà una trentena d'actes públics i en principi només coincidirà un cop amb Zapatero: el dia 16 a Màlaga. En canvi, compartirà escenari amb Felipe González tres vegades. On més es bolcarà -perquè és on hi té més a perdre- és en Andalusia, amb sis actes. L'enganxada de cartells serà a Alcalá de Henares.

El 15-M, en campanya

Rajoy, que encetarà campanya a Castelldefels, va anunciar ahir que diumenge suspenia la campanya per preparar el debat de dilluns. La seva número 2, María Dolores de Cospedal, omplirà el buit amb un acte a Badalona. Des de l'ala dura, l'eurodiputat Vidal-Quadras va exigir al candidat que sigui contundent els primers 100 dies perquè si no es posa en joc "la unitat" del PP.

Qui es farà sentir aquests dies és el moviment 15-M. Desafiant la Junta Electoral Central han convocat una concentració divendres a Madrid i una manifestació estatal el dia 13.

stats