ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 10/09/2011

Rubalcaba s'apunta a la unitat de mercat amb una llei estatal

El candidat socialista defensa la necessitat d'harmonitzar des de Madrid les legislacions autonòmiques per unificar els tràmits a l'hora de crear una empresa. El PP el va acusar de copiar-los les idees.

Joan Rusiñol
2 min
Alfredo Pérez Rubalcaba ahir durant una visita  de precampanya a Granada.

Madrid.Alfredo Pérez Rubalcaba va reclamar ahir des de Granada la urgència de "simplificar" els tràmits a l'hora de crear una empresa per accelerar la creació de llocs de treball. A la pràctica, això es tradueix en una llei espanyola que unifiqui les legislacions autonòmiques, una vella aspiració del Partit Popular.

De fet, els populars no van trigar gens a acusar l'aspirant socialista a la presidència del govern espanyol d'haver-los "copiat". A les 25 propostes econòmiques que va formular el setembre del 2008 Mariano Rajoy, ja s'hi contemplava "aprovar una llei d'unitat de mercat", una idea que va tornar a posar damunt la taula en el debat de política general espanyol del juny.

Indiferent a les crítiques, que de ben segur que també li plouran des del flanc nacionalista, Rubalcaba es va limitar a dir que ara la prioritat és l'ocupació i que en això no valen "ni els contes de fades ni els contes de por". Segons va explicar, cal prendre mesures perquè els empresaris "contractin abans", ja que "els miracles i les varetes màgiques en economia no existeixen".

Ocupació precària

La lluita contra un atur desbocat serà el principal eix polític dels comicis del 20-N. L'estratègia del PP inclou recordar als ciutadans que Rubalcaba ha estat l'home fort del govern espanyol en l'última etapa de Felipe González i de José Luis Rodríguez Zapatero i, per tant, coresponsable de la política econòmica que han aplicat l'un i l'altre.

Al Fòrum Econòmic que el PP celebra a Las Palmas de Gran Canaria, ahir la secretària general, María Dolores de Cospedal, va apuntar-se a aquesta tesi i va acusar el candidat socialista de tenir a les espatlles 8 milions d'aturats, quatre de la seva primera etapa a la Moncloa i quatre de la més recent. Per la número 2 dels conservadors, el llegat socialista es basa a crear "constantment ocupació precària i més temporal" i a conduir els joves a "viure com a becaris fins als 30 anys". El portaveu econòmic, Cristóbal Montoro, va assegurar que el PP impulsarà, si guanya les eleccions, un mandat de reformes per protegir "les capes més dèbils de la societat".

Rato i Fidalgo, al fòrum del PP

Però a la trobada del PP es va passar per alt la proposta que va llençar aquesta setmana el vicesecretari general Esteban González Pons de crear 3,5 milions de llocs de feina. Durant les últims hores, els populars ja han fet marxa enrere i han matisat que no serà un compromís per escrit al programa electoral. Es tracta, diuen, només d'una "aspiració".

Tot i això, la plana major del PP va reivindicar amb entusiasme la política econòmica que va aplicar José María Aznar el 1996. Montoro va presumir d'haver sabut crear 8 milions de llocs de feina. Entre els ponents d'ahir hi havia l'exministre Rodrigo Rato, que va reclamar vincular salaris i productivitat. L'altre plat fort va ser l'exlíder de CCOO José María Fidalgo, que cada cop es deixa veure més a prop del PP. De fet, els va deixar un encàrrec: "Necessitem que l'encerteu".

stats